Побоюючись приходу до влади Трампа, Китай створює гігантські секретні запаси продуктів

25.07.2024   14:41    25

Останніми роками економіка Китаю постраждала через кризу на ринку нерухомості, влада країни має намір відмовитися від ресурсномістких галузей, тож споживчі апетити країни повинні. Однак відбувається зворотне: Китай створює величезні секретні запаси продуктів, сировини та енергоресурсів.

Про це пише британський журнал The Economist.

Минулого року імпорт багатьох основних ресурсів Китаєм побив рекорди, а імпорт усіх видів товарів зріс на 16% в об’ємному вираженні. І продовжує зростати у 2024 році, незважаючи на високі ціни. Наприклад, США прогнозують, що незабаром запаси пшениці та кукурудзи в Китаї становитимуть 51% і 67% від світових.

Останні новини:  Суд відклав винесення вироку Трампу на час після виборів

Китай імпортує більшу частину необхідної сировини та продовольства. Однак така динаміка не відображає зростаюче споживання з огляду на економічні труднощі країни. На думку The Economist, Пекін накопичує ресурси, турбуючись, що якщо вибори виграє Дональд Трамп, то він може спробувати перекрити КНР найважливіші шляхи поставок або почнеться затяжний конфлікт через Тайвань.

Останні новини:  США ввели нові санкції для обмеження експорту газу з Росії

При цьому процес створення стратегічних запасів розпочався ще понад 10 років тому з розширення інфраструктури, необхідної для зберігання запасів, – не тільки державної, а й приватної, до якої уряд має доступ під час кризи. Туди закачуються величезні обсяги продуктів, металів, палива.

Це накопичення турбує Вашингтон – тому, що воно може підстьобнути інфляцію завдяки підвищенню цін на сировинні товари, а також тому, що до Китаю йде та продукція, яка могла б знадобитися самій Америці, щоб пережити затяжний конфлікт із тим же Пекіном, пише журнал.

Останні новини:  Щоб не хитати човен. Вирок Дональду Трампу винесуть після виборів президента

Крім того, американців турбують накопичення китайців у контексті нарощування ними військової могутності. Але поки що в США вважають, що робиться це в захисних цілях, а не для підготовки до нападу на Тайвань.


expert.in.ua