Коли і чому водіїв позбавляють прав після ДТП

25.07.2024   21:00    19

Юрист Євген Буліменко розповів про ситуації, коли водії можуть втратити права, і найпоширеніші випадки ДТП, що до цього призводять.

Відповідно до статті 124 КУпАП, водій, який порушив правила дорожнього руху і спричинив пошкодження транспортних засобів, вантажу, доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд або іншого майна, може отримати:

  • штраф у розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн);
  • або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від 6 до 12 місяців.
Останні новини:  Dongfeng випустив кросовер з запасом ходу 518 км, який коштує дешевше за Duster

Водії, які мають автоцивілку, звільняються від адміністративної відповідальності за пошкодження інших транспортних засобів.

Буліменко пояснив, що права найчастіше забирають при ДТП з постраждалими або при пошкодженні транспортних засобів, дорожніх споруд чи іншого майна. Права можуть забрати і за створення аварійної ситуації.

“Це вирішують працівники поліції, які прибувають на місце ДТП,” – зазначив юрист.

Водії також можуть втратити права за порушення правил перетину залізничного переїзду, експлуатацію несправного транспортного засобу, або за керування у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Останні новини:  Xpeng представив шестиколісний фургон EREV з вертольотом на борту

Після вилучення прав поліцією водієві видають тимчасове посвідчення водія на строк до трьох місяців. Потім справу розглядає суд, який вирішує про штраф або позбавлення прав.

“Якщо суд визнає водія винним, він повинен сплатити штраф і компенсувати збитки. У разі позбавлення прав документи зберігаються у поліції до закінчення терміну,” – пояснив Буліменко.

Останні новини:  Названо двигун Honda, який проїде 500 000 км

Якщо суд закриває справу або обмежується штрафом, права повертаються водієві.


uamotors.com.ua