Вчені розкрили нові механізми виникнення землетрусів

11.06.2024   14:30    21

Група американських учених із Brown University (США) зробила важливий крок у вивченні процесів, що лежать в основі землетрусів пише https://t4.com.ua. Їхнє дослідження, опубліковане на порталі Nature, є новим розумінням про те, як ці події можуть виникати і розвиватися, що, зрештою, може покращити прогнозування землетрусів у майбутньому.

Вчені сконцентрували свою увагу на межах ліній розломів, на тих місцях, де літосферні плити Землі зустрічаються. Їх дослідження показує, що різні типи сейсмічної активності можуть залежати від того, як ці плити рухаються одна щодо одної і як виглядає форма самих розломів.

Останні новини:  Ілон Маск закликав людство розпочати колонізацію Місяця

Одна з основних теорій, запропонована вченими, свідчить, що складна геометрія розломів може створювати нестабільну поведінку, яка може призвести до землетрусів. Коли краї розломів нерівні, вони можуть зачіплятися один за одного при русі, що спричиняє збільшення тиску і, зрештою, призводить до руйнувань.

З використанням комп’ютерного аналізу вчені виявили, що розломи з більш рівними геометричними структурами можуть забезпечити більш плавне ковзання без землетрусів. Однак, коли краї розломів зазубрені, це може призвести до різкого збільшення напруги і, зрештою, до землетрусу.

Незважаючи на те, що дана модель вимагає подальших тестів, вчені вважають, що якщо їх теорія буде підтверджена, вона може бути основою для розробки більш надійних методів прогнозування землетрусів. Вимірювання форми країв розломів набагато простіше, ніж вивчення властивостей тертя, що робить цей підхід доступнішим для практичного застосування в майбутньому.

Останні новини:  На півдні Китаю зацвів лотос, вирощений із насіння віком 1200 років