На Криті розкопали дивовижний лабіринт, якому близько 4 тисяч років

15.06.2024   22:30    774

Дослідникам на Криті вдалося виявити круглий лабіринт на висоті 494 метри над рівнем моря – лабіринт може мати близько 4000 років та представляти стиль мінойської архітектури.

Про це йдеться в пресреліз Міністерства культури Греції.

Зауважується, що знахідка, яку знайшли на пагорбі Папура, що височіє над містом Кастеллі на Криті, розташована на висоті 494 метри над рівнем моря – він не має жодних аналогів у мінойській археології.

Кругла структура діаметром близько 48 метрів охоплює площу 1800 квадратних метрів. Сам комплекс складається з восьми накладених один на одного кам’яних кілець середньою товщиною 1,40 метра – вони утворюють центральну круглу будівлю, відому як Зона А, діаметром 15 метрів, що поділена на чотири квадранти.

Монументальна знахідка поділена на дві чітко окреслені зони. Зона А, кругле «серце» комплексу, оточена Зоною Б, яка сягає завширшки 6,9 метрів. Ця зовнішня зона пронизана радіальними стінами, що перетинають кільця, утворюючи лабіринт з менших приміщень.

Останні новини:  Вчені висунули новий закон еволюції

Некласичне планування створює враження лабіринту, де кімнати з’єднані вузькими проходами. Дослідники виявили два ймовірні головні входи, розташовані з південно-західного та північно-західного боків.

Міністр культури Ліна Мендоні наголосила на важливості розкопок для повного розуміння та встановлення захисту над пам’яткою. Вона вказала:

«Це унікальна знахідка, що представляє великий інтерес. Є рішення, щоб археологічні дослідження пам’ятки були завершені і вона була повністю захищена«.

Останні новини:  Науковці знайшли останки найдавнішого морського динозавра в Південній півкулі

Можливо, лабіринт на Криті стане ключем до розгадки ще не розкритих сторінок мінойської цивілізації та подарує нам нове розуміння життя, вірувань і ритуалів людей того часу.

Варто принагідно зазначити, що розквіт мінойської цивілізації тривав протягом трьох тисячоліть, з 3000 до 1100 року до н.е. Вона вважається першою європейською високою культурою, а серед досягнень виокремлюють:

  • розвинену систему торгівлі, що охоплювала далекі відстані,
  • витончені твори мистецтва, що розкривають таємниці вірувань, суспільства та побуту того часу,
  • монументальні архітектурні комплекси.
Останні новини:  Вчені реконструювали зовнішність китайського імператора періоду Темних віків

Занепад цієї величні цивілізації досі оповитий таємницею. Традиційно його пов’язують з потужним виверженням вулкана Санторіні, що сталося близько 1627 року до н.е. Проте, останні дослідження кидають виклик цій теорії, й науковці висувають нові гіпотези, намагаючись розгадати справжні причини падіння.