Людські антитіла вперше застосували проти отрути чорної вдови

17.06.2024   16:30    751

Біотехнологам вперше вдалося отримати людські антитіла, які нейтралізували отруту павуків із роду чорних вдів. Випробування продовжуються, проте вчені впевнені, що їх відкриття забезпечить необмежені постачання ліків постійної якості та ефективності. До того ж, його можна буде виробляти без залучення тварин. Отже, людські антитіла вперше застосували проти отрути чорної вдови.

Команда німецьких біотехнологів із Брауншвейзького технічного університету та медиків Лейпцизького університету повідомила про отримання людських антитіл, що нейтралізують отруту чорних вдів (Latrodectus mactans). Це рід великих хижих павуків, поширений на всіх континентах, крім Антарктиди. Він налічує понад 30 видів. Стаття вчених вийшла у журналі Frontiers in Immunology.

У США за рік чорна вдова вкусила 1134 людей

За даними Американської асоціації токсикологічних центрів, у 2022 році в США зареєстрували 1134 випадки нападу чорних вдів на людей. Хоча такі атаки рідко є смертельними для людини, вони можуть викликати синдром під назвою “латродектизм”. Реакцію викликає основний білковий компонент нейротоксичної отрути – альфа-латротоксин (α-LTX).

У важких випадках латродектизм призводить до підвищеної пітливості, нудоти, блювання, сильного болю, м’язової ригідності, тобто постійної тонічної напруги, проблем із серцем та респіраторних ускладнень. Це глобальна проблема охорони здоров’я, особливо в країнах, що розвиваються, наголосили дослідники.

Останні новини:  Через зміни клімату світом поширюватимуться грибкові інфекції

Сьогодні пацієнтів з латродектизмом лікують парентеральними опіоїдами у поєднанні з бензодіазепінами. А також поліклональними антисироватками. Їх отримують з крові імунізованих коней. Сироватки містять антитіла різної специфічності. Такі препарати доступні, проте їх використання пов’язане з ризиками через тваринне походження.

Протиотрутна сиворотка викликає алергію

Наприклад, у людини можуть виникнути алергічні реакції (так звана сироваткова хвороба), зокрема, анафілактичний шок. Як мінімум двоє хворих, яким раніше ввели кінську протиотруту, померли.




“Виробництво терапевтичних препаратів для коней не регулюється міжнародними рекомендаціями чи правилами для забезпечення благополуччя тварин, за деякими винятками. Крім того, вилучення отрути павука потребує великих витрат та часу. Скрізь, де можливо, продукти тваринного походження необхідно замінювати нетваринними альтернативами. Рекомбінантні людські антитіла можуть сприяти безпеці пацієнтів та дозволять уникнути використання продуктів тваринного походження. До того ж, їх можна застосовувати для діагностики отруєння латротоксином”, — пояснили автори статті.

Останні новини:  Вчені розкрили таємницю найвідомішого пірата XVI століття Рудобородого

Застосувавши різні стратегії фагового дисплея – лабораторного методу вивчення взаємодій антитіл – вчені обрали 75 унікальних людських антитіл, що пов’язують альфа-латротоксин. Потім 53 з 75 антитіл перетворили на IgG (імуноглобуліни G). І успішно продукували in vitro, в культурі клітин ссавців.

45 з них змогли нейтралізувати α-LTX європейської чорної вдови. Але саме антитіло MRU44-4-A1 показало у всіх аналізах виключно високу ефективність та афінність. Це сила взаємодії окремих ділянок макромолекул, що визначають їхню спорідненість.

Останні новини:  Науковці знайшли революційні докази існування життя на Марсі

“Отримані антитіла проти отрути чорної вдови можуть стати потенційними терапевтичними та діагностичними кандидатами. А це дозволить забезпечити необмежені постачання ліків постійної якості та ефективності. До того ж, їх вдасться виробляти без використання тварин”, — підсумували вчені.