Коли в Україні не можуть оштрафувати п’яного водія - вирок суду

28.06.2024   19:45    198

Керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння є одним із найгрубіших порушень ПДР в Україні, за яке передбачено суворе покарання, аж до 51 000 гривень штрафу і позбавлення прав на строк до 10 років. Водночас є випадки, коли водіїв не можна карати за п’яну їзду. По одному з таких випадків нещодавно виніс рішення Полтавський апеляційний суд, пише «Твоя машина».

Останні новини:  Geely представляє новий позашляховик Boyue з оновленими технологічними функціями

У межах справи №541/1511/22 було встановлено, що житель Миргорода був зупинений за кермом ВАЗ-21063 у комендантську годину. У чоловіка виявили ознаки алкогольного сп’яніння, що підтвердила перевірка алкотестером. Патрульні одразу склали протокол про адміністративне правопорушення за ст.130 КУпАП. Автомобілісту загрожував штраф 17 тисяч і позбавлення прав на рік.

Однак суд також з’ясував, що того вечора автомобіліст не збирався сідати за кермо, у зв’язку з чим і “прийняв на груди”. Коли він уже був нетверезий, до нього звернулася знайома, яка попросила з’їздити до її хворої матері, у якої різко погіршилося самопочуття. Жінка побоювалася, що родичка не дочекається приїзду швидкої, яка до того ж не зможе потрапити до квартири для надання допомоги, оскільки запасний ключ від вхідних дверей був тільки у дочки. У підсумку чоловік змушений був піти на порушення закону, щоб врятувати життя пенсіонерки.

Суд трактував вчинок водія як такий, що був здійснений в умовах крайньої необхідності. На підставі цього чоловіка було звільнено від адміністративної відповідальності. Штраф було скасовано, справу – закрито, а права повернуто власнику.

Останні новини:  Volkswagen і SAIC випустять п’ять нових автомобілів


autotheme.info