«Ворота до пекла» в Сибіру відчиняються зі швидкістю 12 м на рік

10.05.2024   15:36    349

Кратер мегаобвалу Батагай, який неофіційно називається «Воротами до пекла», вперше був виявлений у Сибіру з супутника у 1991 році. Він утворився на Янинкому нагір’ї через обвалення частини схилу. За даними Live Science, обвалення оголило верстви вічної мерзлоти. Вони перебували у замороженому стані протягом останніх 650 000 років.


Весь цей час мегаобвал Батагай продовжував розширюватись. Проведене дослідження показало, що через танення вічної мерзлоти верхня стіна мегаобвалу рухається зі швидкістю 12 м на рік. У свою чергу, частина пагорба, що обрушилася на глибину 55 м, тане і тоне.

Результати дослідження були опубліковані у науковому виданні Geomorphology. З них випливає, що щороку «Ворота до пекла» стають більшими на 1 млн кубометрів. Лід активно тане в субарктичних та арктичних районах, проте лідером за кількістю льоду, що розтанув, продовжує залишатися Батагайський мегаобвал. Якщо у 2014 році його ширина становила 740 метрів, то зараз він має ширину 990 метрів. Таким чином, за 10 років «Ворота до пекла» стала ширше на 200 м.




inforoom.com.ua

Останні новини:  Вчені NASA зафіксували унікальну космічну аномалію, коли світло зірок розриває планетарну туманність