Науковці встановили джерело походження сонячних плям

27.05.2024   20:09    34

Науковці в ході нового дослідження розкрили таємниці магнітного поля Сонця. Висновки вчених можуть допомогти людству краще передбачити сонячні спалахи та геомагнітні бурі.

Про це повідомляє Space.com.

Зазначається, що магнітне поле Сонця відповідає за створення темних плям, які ще називають «сонячними плямами». Проте відтоді, як астрономи почали досліджувати магнітні поля Сонця, джерело їхнього походження залишається невідомим.

«Тепер міжнародна команда дослідників наблизилася до розгадки цієї 400-річної таємниці, яка бентежила навіть Галілео Галілея», — йдеться у повідомленні.

Останні новини:  На півдні Китаю зацвів лотос, вирощений із насіння віком 1200 років

Науковцям вдалося з’ясувати, що сонячні плями та спалахи, ймовірно, є продуктом неглибокого магнітного поля, а не поля, яке зароджується глибше в Сонці, як раніше вважалося. У виданні додають, що висновки команди можуть допомогти людству краще передбачити сонячні спалахи та геомагнітні бурі, які становлять небезпеку для супутників, систем зв’язку та енергетичної інфраструктури планети. Також вони забезпечують дивний зв’язок між зовнішніми шарами Сонця та живленням чорних дір.

Відомо, що для досліджень вчені використовували суперкомп’ютер NASA. Науковці виконали низку складних розрахунків, які показали, що магнітне поле зірки генерується приблизно на 64 тисяч кілометрів під його поверхнею, яка називається фотосфера. Це може здатися неймовірно глибоко, але радіус Сонця становить приблизно 697 тисяч кілометрів, тобто магнітні поля генеруються у перегрітій плазмі Сонця.

Останні новини:  Вчені виявили гігантські об'єкти у космосі, про походження яких невідомо науці

Варто зазначити, що сонячні плями — це прохолодні та темні плями на поверхні Сонця, які, на думку вчених, утворюються, коли силові лінії магнітного поля сплутуються. Науковці з’ясували, що кількість сонячних плям збільшується протягом періоду сонячного максимуму 11-річного сонячного циклу. Наукові спостереження свідчать, що сонячні плями, найчастіше, перебувають ближче до екватора Сонця. Рідше утворюються на полюсах зірки.

Останні новини:  У Києві закінчили дослідження давньоруської склоробної майстерні