Темна матерія виплеснулася під час зіткнення масивних галактичних скупчень (відео)

27.07.2024   09:00    25

Галактичні скупчення містять тисячі галактик, які утримуються разом силами гравітації. Вони є наймасивнішими структурами у Всесвіті, що містять багато гарячого газу та темної матерії. Вчені з Каліфорнійського технологічного інституту спостерігали за злиттям двох галактичних скупчень MACS J0018.5+1626, віддалених від нас на мільярди світлових років, використовуючи дані субміліметрових і рентгенівських обсерваторій, а також космічних телескопів Hubble, Herschel і Planck.

При зіткненні галактичних скупчень, окремі галактики не ушкодилися через їхню розрідженість. Проте газові хмари, що заповнюють простір між галактиками, закрутилися і перегрілися. Електромагнітні сили, які впливають на звичайну матерію, уповільнили газ, тоді як темна матерія, що взаємодіє лише гравітаційно, пройшла далі. Це призвело до розділення звичайної і темної матерій, результати якого опубліковано у виданні The Astrophysical Journal.

Останні новини:  Рівненський підрозділ Нацгвардії знищив ворожу групу противника (ВІДЕО)

Відомий приклад такого розділення — галактичне скупчення Пуля. Однак орієнтація злиття MACS J0018.5+1626 дещо відрізняється, оскільки одне зі скупчень рухається майже прямо до Землі, а інше віддаляється. Це дозволило вперше картографувати швидкості темної та звичайної матерій під час колізії.

Для вимірювання швидкості міжгалактичного газу дослідники використали кінетичний ефект Сюняєва-Зельдовича, що виявляється у зміні яскравості реліктових фотонів через розсіювання на електронах у гарячому газі. Професор Джек Сейрес, який керував дослідженням, вперше спостерігав цей ефект на галактичному скупченні MACS J0717 у 2013 році, а для MACS J0018.5 — у 2006 році.

Останні новини:  У Воронезькій області РФ горить склад боєприпасів (ВІДЕО)

Анімація поділу темної та звичайної матерій під час зіткнення галактичних скупчень




Раніше вчені вимірювали швидкості газу в кількох галактичних скупченнях за допомогою ефекту Сюняєва-Зельдовича, а також визначали швидкості галактик, що дозволило оцінити швидкості темної матерії. Потім вони картографували темну матерію методом гравітаційного лінзування і змоделювали зіткнення.

Останні новини:  Поліцейські евакуювали людей з Курахівки, Гірника та Желанного Другого (відео)

Виявилося, що галактики рухалися назустріч одна одній зі швидкістю близько 3000 км/с (приблизно 1% від швидкості світла). Повна картина показала, що темна і звичайна матерії розділилися і рухаються в різних напрямках.

Це дослідження дозволило отримати інструмент для прямого вивчення темної матерії, яка залишається загадковою. Розуміння цього механізму допоможе далі досліджувати природу темної матерії та її роль у космічних процесах.