Готуйтеся, доведеться розщедритися: Нацбанк попередив українців про зростання споживчих цін

19.05.2024   11:49    29


Останнім часом в Україні спостерігалося зниження річної інфляції, але у квітні вона стабілізувалася. Експерти Нацбанку передбачають, що незабаром інфляція знову зростатиме через збільшення цін на основні споживчі товари, пише «ТСН».

Отже, вперше за кілька місяців річний показник інфляції у квітні не знизився, залишившись на рівні 3,2%. Проте, порівняно з березнем інфляція зросла на 0,2%.

Нацбанк очікував на таку динаміку, але прогнозував більш значне підвищення цін. Тепла погода, значні запаси сільгосппродукції з минулого року та переорієнтація виробників на внутрішній ринок уповільнили зростання цін.

Останні новини:  Коли в Україні стане спекотніше: названо точні дати

Проте посилилися інші чинники, які провокують зростання цін. Серед них – збільшення витрат на імпорт продукції та підвищення зарплат у компаніях. Ці чинники давитимуть на ціни і призведуть до прискорення інфляції у найближчі місяці, вважають у Нацбанку.

Які товари подорожчають:

Електроенергія

У найближчий місяць-два може підвищитися тариф на електроенергію. Точна ціна поки невідома, але очікується зростання у півтора-два рази. Це неминуче призведе до подорожчання інших товарів.

Автомобільне паливо

Останні новини:  Американська торговельна палата в Україні проти підвищення податків

Ціни на пальне суттєво зростатимуть. За прогнозом Нацбанку, вони зростуть на 13,2%. Проте економіст Денис Безлюдько вважає, що у травні значного збільшення цін на пальне не варто очікувати.

Він зазначив, що нещодавня блокада кордону польськими фермерами не дуже вплинула на вартість палива, оскільки його ввозять в Україну переважно залізницею. Єдиним чинником, який може підвищити ціни на пальне, є весняні польові роботи, через які аграрії значно збільшили його витрати.

Медичні препарати

Усі медичні товари, включаючи фармацевтичну продукцію та обладнання, почали дорожчати.

Останні новини:  Коли в Україні стане спекотніше: названо точні дати

Фрукти

Через нічні заморозки врожай садівницьких культур в Україні значно знизиться. Особливо постраждали абрикоси, сливи та ранні сорти яблук, також можливі проблеми з виноградом. Тому ціни на фрукти цього року будуть високими.

Молоко

Ціни на молоко зростають через збільшення обсягу експорту молочної продукції. Проте, експерти вважають, що ціни на вітчизняні молочні продукти залишаться приблизно на поточному рівні.





clutch.net.ua