Декілька способів привчити дитину самостійно одягатися

17.05.2024   09:40    284

З якого віку потрібно привчати одягатися? Психологи кажуть, що перші спроби зняти і надіти речі можуть бути навіть у однорічної дитини. Тоді вона просто наслідує батьків. Починати привчати самостійно одягатися можна з півтора-двох, а то й трьох років, залежно від темпераменту дитини, але не пізніше чотирьох – інакше дитина може звикнути, що за неї це роблять мама і тато. Як привчити дитину самостійно одягатися?

Від роздягання до одягання

Дитині легше зняти з себе одяг, ніж надіти. Тому якщо дитина робить спроби зняти з себе одяг, не бороніть цього. Наступним кроком буде одягання.

Останні новини:  Що таке емоційний інтелект і чому він важливий?

Від простого до складного

Звичайно, якщо ви дасте дитині колготи, він навряд чи вона зможе їх одягнути. Почніть з трусиків і шкарпеток, шортиків і футболочок. Далі можете переходити до більш складного одягу. Також купуйте максимально простий одяг: з застібками-липучками, блискавками, мінімальною кількістю ґудзиків і шнурків.

Повторіть послідовність

Діти часто плутають послідовність одягу, тому з самого раннього віку їм потрібно проговорювати, що за чим йде. Промовляйте послідовність одягу ще в той час, як ви самі одягаєте дитину, так її буде легше запам’ятати.

Останні новини:  4 ознаки присутності клопів в ліжку

Метод «паровозика»

Дітям складно робити все самостійно, тому можна використати метод «паровозика». Наприклад, ви наділи на стопи колготки, вона їх підтягує, ви застебнули курточку, вона одягає шапку і т. д.

Будьте доброзичливі

Дуже часто діти не хочуть самі одягатися, тому що батьки зляться на їх повільність. Якщо хочете виховати в дитині самостійність, будьте спокійні, починайте збори на півгодини раніше звичайного.

Грайте

Легше привчити дитину до одягання та роздягання через гру. Для цього подаруйте дитині ляльку, яку вона буде роздягати й одягати, а ви тим часом повторюйте послідовність одягу.

Останні новини:  Негатив заразливий: оточуйте себе людьми, від яких максимум користі

Хваліть

Якщо у дитини вийшло сьогодні правильно надіти шкарпетки, обов’язково відзначте успіхи малюка. Так йому буде цікавіше самостійно навчатися.




Підказки

Щоб у малюка був інтерес до одягання та роздягання, його речі повинні бути у вільному доступі, так він сам зможе вибрати собі зручний одяг. Важливо зробити схематичні підказки, де і що лежить, щоб малюк швидко зміг знайти потрібну річ.


ua-vestnik.com