Телескоп НАСА знайшов вихлопну трубу центру Чумацького Шляху (відео)

15.05.2024   16:30    11

Гігантським димоходом гарячий газ, що викидається надмасивною чорною дірою, покидає центр Галактики.

Надмасивна чорна діра Стрілець А* (Sgr A*), розташована в центрі Чумацького Шляху, сформувала “вихлопну трубу”, якою надгарячий газ залишає галактичний центр. Міжнародна група дослідників за допомогою радіотелескопа “Чандра” ідентифікувала вихідний отвір цієї “труби”.

“Вихлопний отвір”, виявлений Чандрою під час рентгенівських спостережень, розташований приблизно за 700 світлових років від центральної частини Чумацького Шляху, на вершині “димоходу”. Цю магнітну структуру раніше виявив рентгенівський космічний супутник XMM-Newton.

Останні новини:  В Італії вивчили застряглого догори ногами неандертальця віком 150,000 років

“Димохід” (Chimney) від Стрільця А* закінчується “вихлопною трубою” (Chimney Exhaust Vent) за 700 світлових років від чорної діри. Зображення: X-ray: NASA/CXC/Univ. of Chicago/S.C. Mackey et al.; Radio: NRF/SARAO/MeerKAT; Image Processing: NASA/CXC/SAO/N. Wolk

На опублікованому дослідниками знімку видно, як зі Стрільця А* в центрі зображення піднімається стовп синього світла – “димар”, сформований магнітними полями. Потік гарячого газу оточений червоними хмарами, наповненими зірками, які виглядають як крихітні червоні цятки. Поруч із вершиною синього стовпа є блакитна смуга, яка являє собою “вихлопний отвір”.

Останні новини:  Вчені створили чудесний матеріал, який може змінити електроніку

Дослідники вважають, що в ділянці “вихлопного отвору” гарячий газ, що проходить через “димохід”, стикається з більш холодним газом, створюючи ударні хвилі. Ці зіткнення викликають яскраве рентгенівське випромінювання, яке фіксує “Чандра”. При цьому лівий бік “отвору” світиться яскравіше, тому що газ, який виходить, вдаряється об цю стіну тунелю під більш прямим кутом і з більшою силою, ніж в інших областях.

“Вихлопна труба” в центрі Чумацького Шляху




Астрономи вважають, що струмені гарячого газу викидаються Стрільцем А*, коли речовина падає на надмасивну чорну діру. Викинутий у процесі виверження газ несеться геть по “трубах”, стінки яких сформовані магнітними полями, які не дають речовині розсіюватися.

Останні новини:  У Камбоджі вилупилося 60 дитинчат рідкісного сіамського крокодила

Дослідники припускають, що “вихлопна труба” може дати важливу інформацію про різні загадкові структури, виявлені недалеко від центру Чумацького Шляху. Вивільнення на відстані від Стрільця А* викинутого цією чорною дірою газу, можливо, впливає на походження загадкового високоенергетичного випромінювання бульбашок Фермі та інших аномалій.