Автомобіль загорівся – гасити чи тікати?

08.05.2024   19:31    194

Чи знаєте ви, що робити у разі загоряння автомобіля? Якщо ви щось читали про це кілька років тому або навіть пройшли певне навчання, з того часу багато чого змінилося – дотримання порад багаторічної давнини сьогодні може бути смертельно небезпечним.

Найпоширеніші причини загоряння автомобіля

Витік пального. Як бензин, так і дизель, легкозаймисті, хоча у бензинових автомобілів ризик пожежі набагато більший – через витік пального може виникнути іскра. Ба більше, контакту пального з дуже гарячим предметом може бути достатньо, щоб спалахнув, наприклад, випускний колектор. Це не означає, що дизельне пальне не може займатися – сучасні автомобілі зазвичай мають багато звукоізоляційних матеріалів у моторному відсіку, які у разі навіть найменших витікань пального можуть тижнями розмокати, а потім, через іскри або просто перегріваючись, вони за частку секунди перетворюються на факел, який важко загасити.




Автомобілі, обладнані газовими системами, ще більше схильні до пожежі, але це пов’язано не зі специфікою пального, а з тим, що більшість систем встановлені в умовах не завжди професійної майстерні з низькою культурою якості.

Коротке замикання, проблеми із заземленням. Найпоширенішими джерелами проблем з електрикою є непрофесійні втручання та ремонти, а також встановлення не заводських аксесуарів, наприклад, сигналізації, аудіообладнання тощо. Пожежа також може бути викликана, наприклад, відсутністю заземлення, зношеною ізоляцією дротів або ослабленими контактами.



Витік моторної оливи. Холодна олива не горить, але пари оливи, що капають на гарячий колектор, можуть спалахнути від найменшої іскри або навіть під впливом самого тепла. Витік оливи також може наситити звукоізоляційні килимки та піни, що робить їх легкозаймистими.

Останні новини:  Як виглядає електрокар за 100 000 грн (фото)

Конструктивні та виробничі дефекти. Вони можуть стосуватися як електрики, так й електроніки, паливної системи, а також, наприклад, системи очищення вихлопних газів. За останні роки найбільша частка автомобільних пожеж у Європі була спричинена саме виробничим дефектом. Джерелом небезпеки є, наприклад, негерметичний охолоджувач рециркуляції вихлопних газів (EGR), через який витікає рідина, що містить гліколь. Вона змішується з сажею та оливою, що накопичуються у впускному отворі, і створює суміш, яка насичує звукоізоляційні килимки та може спалахнути під впливом високих температур.

ДТП. У разі серйозного зіткнення можуть бути пошкоджені паливопроводи або паливний бак, а в гібридах та електромобілях ще й тягові акумулятори. Однак варто знати, що корпуси таких акумуляторів доволі міцні. Щоб елементи пошкодилися, удар повинен бути дійсно потужним.

Що робити, якщо автомобіль почав горіти?

Якщо пожежа сталася під час руху, зазвичай спочатку з’являється дим або лише запах гару. Зупиніть машину в безпечному місці, але якомога швидше. Краще залишити машину посеред дороги, ніж паркуватися біля інших машин, на які може перекинутися вогонь, або на вузькій вулиці. Розташування машини повинно бути таким, щоб пожежна бригада могла наблизитися до неї.

Вимкніть двигун, увімкніть аварійну сигналізацію, відімкніть капот (це може полегшити роботу пожежників), але не відкривайте його. Негайно евакуюйте пасажирів. Не вдихайте дим – він може бути смертельно отруйним. Зателефонуйте до екстрених служб.

Гасіння автомобіля

Якщо у вас електромобіль і з-під нього йде дим, не намагайтеся його загасити – відійдіть на безпечну відстань і чекайте допомоги. Після появи диму вогонь може поширюватися дуже швидко, і його неможливо загасити автомобільним вогнегасником.

Останні новини:  Нещодавно оновлений кросовер Duster тепер став ще дешевшим

Якщо у вас автомобіль з ДВЗ, з-під капота або з-під панелі приладів якого йде дим, хапайте вогнегасник і спробуйте загасити пожежу. Однак слід пам’ятати, що вогнегасника вагою один кілограм вистачає лише на кілька секунд гасіння, а дешевші моделі вогнегасників (зазвичай без манометра) вимагають суворого дотримання інструкції та часто працюють лише в певному положенні. Якщо ж ви хочете загасити вогонь під капотом, ніколи не відкривайте його повністю, тому що це призведе до збільшення повітря і тільки погіршить ситуацію.

З 2015 року майже всі нові автомобілі обладнані кондиціонерами, заповненими легкозаймистим холодоагентом R1234yf, який не тільки може спричинити пожежу, якщо він потрапить, наприклад, на гарячий колектор або турбокомпресор, але й виробляє надзвичайно токсичну та небезпечну кислоту. Достатньо лише одного вдихання таких парів, щоб створити серйозну небезпеку для здоров’я. Тому краще взагалі утриматися від спроб самостійного гасіння пожежі під капотом.

Навіть якщо вам вдалося загасити пожежу, не намагайтеся завести автомобіль. Викликайте евакуатор і везіть його на сервіс для повної перевірки та ремонту!

Чому електромобілі пожежонебезпечні?

Тягові батареї в електромобілях і гібридах — це не «окремі» батареї, як, наприклад, в автомобілях з двигуном внутрішнього згоряння, а пакети, що складаються з багатьох елементів, укладених у масивні корпуси. Щоб сталася катастрофа, достатньо пошкодити лише одну з клітин.

Останні новини:  Їзда на червоний в Україні: які штрафи загрожують водіям і чи можна уникнути покарання

Проблема полягає у явищі, відомому як Thermal Runaway – теплова нестабільність. Це надзвичайно складна «ланцюгова реакція», яку важко зупинити. Достатньо короткого замикання або надмірного підвищення напруги в одній комірці, щоб вона раптово почала нагріватися. Спочатку пошкоджується сепаратор, що призводить до ще більшого підвищення температури, нагрітий катод виділяє кисень, який вступає в реакцію з електролітом, що призводить до займання. Тепло, яке виділяється при займанні однієї комірки, викликає перегрів наступних, укладених у спільний корпус і так далі.

Звичайні способи гасіння електромобіля, наприклад, використання вогнегасника або вогнегасної піни, не дуже допомагають, оскільки весь процес відбувається всередині закритого корпусу, а надлишковий тиск газів, що виділяються, запобігає потраплянню вогнегасної речовини. Відключення подачі повітря також не загасить вогонь, тому що кисень надходить від реакцій, що відбуваються в нагрітих камерах.

Хороша новина полягає в тому, що виробники електромобілів зробили багато за останні роки, щоб зменшити ризик займання – структура батарей була змінена, корпуси оснащені спеціальними кришками, які плавляться при не надто високих температурах, дозволяючи внутрішній частині батареї бути залитою вогнегасною речовиною.

Варто також знати, що між пошкодженням комірок акумулятора, наприклад під час аварії, і появою термічної нестабільності, яка призводить до пожежі, може пройти багато годин, а іноді навіть днів. Отже, після зіткнення такий транспортний засіб має пройти ретельну діагностику, а до з’ясування ступеня пошкоджень не можна залишати електромобіль поблизу інших автомобілів чи легкозаймистих предметів.


avtomir.ua