Вчені з'ясували, звідки насправді береться більшість "лікарняних" інфекцій

17.04.2024   00:24    721

Медичні працівники та пацієнти традиційно вважають, що інфекції, які пацієнти отримують у лікарні, спричинені супербактеріями, на які вони наражаються під час перебування в медичному закладі.

Генетичні дані бактерій, що спричиняють ці інфекції – згадайте CSI для кишкової палички – розповідають іншу історію: Більшість інфекцій, пов’язаних з охороною здоров’я, спричинені раніше нешкідливими бактеріями, які вже були на тілі пацієнта до того, як він потрапив до лікарні.


Дослідження, які порівнюють бактерії мікробіому – ті, що колонізують наш ніс, шкіру та інші ділянки тіла – з бактеріями, що викликають пневмонію, діарею, інфекції крові та інфекції хірургічних ділянок, показують, що бактерії, які безневинно живуть на нашому тілі, коли ми здорові, найчастіше стають причиною цих небезпечних інфекцій, коли ми хворіємо.

Наше нещодавнє дослідження, опубліковане в журналі Science Translational Medicine, додає до зростаючої кількості досліджень, що підтверджують цю ідею. Ми показали, що багато інфекцій операційного поля після операцій на хребті спричинені мікробами, які вже присутні на шкірі пацієнта.

Хірургічні інфекції – постійна проблема

Серед різних типів інфекцій, пов’язаних з наданням медичної допомоги, хірургічні інфекції виділяються як особливо проблематичні. Дослідження 2013 року показало, що хірургічні інфекції вносять найбільший внесок у щорічні витрати на лікування внутрішньолікарняних інфекцій, складаючи понад 33% від 9,8 млрд доларів США, які витрачаються щорічно.





Інфекції операційного поля також є значною причиною повторних госпіталізацій і смертності після операцій.

Працюючи клініцистами в Медичному центрі Гарборв’ю Університету Вашингтона (так-так, в тому самому, що в Сіетлі, про який нібито знімали серіал “Анатомія Грей”), ми бачили, як лікарні роблять усе можливе, щоб запобігти поширенню цих інфекцій. Це включає стерилізацію всього хірургічного обладнання, використання ультрафіолетового світла для очищення операційної, дотримання суворих протоколів щодо хірургічних халатів і моніторинг повітряних потоків в операційній.

Останні новини:  SpaceX відкрила бронювання місць для польотів у космос

Тим не менш, інфекції хірургічної ділянки виникають приблизно після 1 з 30 процедур, як правило, без жодних пояснень. У той час як показники багатьох інших медичних ускладнень з часом демонструють стійке поліпшення, дані Агентства з досліджень і якості охорони здоров’я та Центрів контролю і профілактики захворювань показують, що проблема інфекцій хірургічних ран не стає кращою.

Оскільки застосування антибіотиків під час операції є наріжним каменем профілактики інфекцій, прогнозується, що глобальне зростання антибіотикорезистентності призведе до збільшення рівня інфекцій після операції.

BYOB (Принеси свої власні бактерії)

Як команда лікарів-науковців з досвідом роботи в таких галузях, як інтенсивна терапія, інфекційні хвороби, лабораторна медицина, мікробіологія, фармація, ортопедія та нейрохірургія, ми хотіли краще зрозуміти, як і чому хірургічні інфекції виникають у наших пацієнтів, незважаючи на дотримання рекомендованих протоколів для їх запобігання.

Попередні дослідження інфекції в зоні хірургічного втручання були обмежені одним видом бактерій і використовували застарілі методи генетичного аналізу. Але нові технології відкрили двері для вивчення всіх видів бактерій і одночасного тестування їхніх генів стійкості до антибіотиків.

Ми зосередилися на інфекціях у спінальній хірургії з кількох причин. По-перше, однакова кількість жінок і чоловіків протягом життя піддаються хірургічним операціям на хребті з різних причин, а це означає, що наші результати можуть бути застосовні до більшої групи людей.

По-друге, на хірургію хребта витрачається більше ресурсів охорони здоров’я, ніж на будь-який інший вид хірургічних операцій у США. По-третє, інфекції після операцій на хребті можуть бути особливо руйнівними для пацієнтів, оскільки часто вимагають повторних операцій і тривалих курсів антибіотиків, щоб отримати шанс на одужання.

Останні новини:  Вчені зробили ще один крок до створення комп'ютера на основі людського мозку

Протягом одного року ми взяли зразки бактерій, що мешкають у носі, шкірі та випорожненнях понад 200 пацієнтів перед операцією. Потім ми спостерігали за цією групою протягом 90 днів, щоб порівняти ці зразки з будь-якими інфекціями, що виникли пізніше.

Золотистий стафілокок є поширеною причиною внутрішньолікарняних бактеріальних інфекцій. (Дженіс Хейні Карр/Джефф Хейгеман, M.H.S./CDC)

Наші результати показали, що хоча типи бактерій, які живуть на шкірі спини пацієнтів, значно різняться між собою, існують деякі чіткі закономірності. Бактерії, які колонізують верхню частину спини навколо шиї та плечей, більш схожі на ті, що знаходяться в носі; ті, що зазвичай присутні на нижній частині спини, більш схожі на ті, що знаходяться в кишечнику та калі. Відносна частота їх присутності на цих ділянках шкіри тісно пов’язана з тим, як часто вони з’являються при інфекціях після хірургічних втручань на тих же ділянках хребта.

Насправді, 86 відсотків бактерій, що викликають інфекції після операцій на хребті, генетично збігаються з бактеріями, які були у пацієнта до операції. Ця цифра напрочуд близька до оцінок, отриманих у попередніх дослідженнях з використанням старих генетичних методів, зосереджених на золотистому стафілококу.

Майже 60 відсотків інфекцій також були стійкими до профілактичного антибіотика, що вводився під час операції, антисептика, що використовувався для очищення шкіри перед розрізом, або до обох цих засобів.

Виявляється, що джерело цієї антибіотикорезистентності також не було набуте в лікарні, а від мікробів, з якими пацієнт вже жив, не усвідомлюючи цього. Ці стійкі до антибіотиків мікроби, найімовірніше, з’явилися внаслідок попереднього впливу антибіотиків, споживчих продуктів або звичайного контакту з іншими людьми.

Останні новини:  Чому зебрам не потрібні смужки – відповідь вчених

Профілактика хірургічних інфекцій

На перший погляд, наші результати можуть здатися інтуїтивно зрозумілими – інфекції хірургічних ран виникають через бактерії, які знаходяться навколо цієї частини тіла. Але це усвідомлення має потенційно потужні наслідки для профілактики та лікування.

Якщо найбільш ймовірне джерело хірургічної інфекції – мікробіом пацієнта – відоме заздалегідь, це дає медичним командам можливість захиститися від нього до початку запланованої процедури. Існуючі протоколи профілактики інфекцій, такі як антибіотики або місцеві антисептики, дотримуються універсальної моделі – наприклад, антибіотик цефазолін використовується для будь-якого пацієнта, який проходить більшість процедур, – але персоналізація могла б зробити їх більш ефективними.

Якби вам сьогодні робили серйозну операцію, ніхто не знав би, що місце розрізу заселене бактеріями, стійкими до стандартної схеми антибіотиків для цієї процедури. У майбутньому лікарі, можливо, зможуть використовувати інформацію про ваш мікробіом для вибору більш цілеспрямованих антимікробних препаратів. Але потрібно більше досліджень, щоб зрозуміти, як інтерпретувати цю інформацію і чи призведе такий підхід до кращих результатів.

Сьогодні практичні рекомендації, розробка комерційних продуктів, лікарняні протоколи та акредитація, пов’язані з профілактикою інфекцій, часто зосереджені на стерильності фізичного середовища. Той факт, що більшість інфекцій насправді не починаються з джерел у лікарні, ймовірно, свідчить про ефективність цих протоколів.

Але ми вважаємо, що перехід до більш пацієнтоорієнтованих, індивідуалізованих підходів до профілактики інфекцій може принести користь як лікарням, так і пацієнтам.



nnews.com.ua