NASA та ЄКА готуються до близького зближення з навколоземним об'єктом Апофіс

01.05.2024   11:41    713

NASA та Європейське космічне агентство (ЄКА) готуються до близького зближення з навколоземним об’єктом – астероїдом 99942 Апофіс.

У 2029 році Апофіс – який вважався одним з найнебезпечніших астероїдів для Землі, коли його вперше відкрили у 2004 році – наблизиться до поверхні Землі на відстань 32 000 кілометрів (20 000 миль), що дасть вченим можливість вивчити об’єкт зблизька. Ближче, ніж деякі наші штучні супутники, астероїд буде видно зі Східної півкулі без допомоги телескопа або бінокля.


За п’ять років до близького зближення вчені пропонують потенційні місії для вивчення астероїда Апофіс Т-5 років: Можливості знань для науки про планетарну оборону”, організованому ЄКА.

NASA вже запланувало один візит до астероїда, який отримав назву OSIRIS APEX. Місія перепрофілює астероїдний пробовідбірник, раніше відомий як OSIRIS-REx, відправивши його привітати астероїд незабаром після його прольоту.



“Очікується, що гравітаційне тяжіння нашої планети змінить орбіту астероїда, змінить те, як і з якою швидкістю він обертається навколо своєї осі, і, можливо, спричинить землетруси або зсуви, які змінять його поверхню”, – пояснює NASA заплановану місію. “OSIRIS-APEX дозволить вченим на Землі спостерігати за цими змінами. Крім того, космічний апарат OSIRIS-APEX зануриться до поверхні Апофіса – “кам’янистого” астероїда, що складається з силікатного (або скелястого) матеріалу та суміші металевого нікелю і заліза – і запустить свої двигуни, щоб підняти на поверхню каміння і пил. Цей маневр дозволить вченим зазирнути у склад матеріалу під поверхнею астероїда”.



На засіданні ЄКА приватні компанії запропонували інші місії до астероїда, повідомляє Space News.

Останні новини:  Запаси води на Землі вичерпаються до 2050 року: хто першим відчує брак ресурсів

Ідея Blue Origin полягає в тому, щоб використати свій космічний корабель Blue Ring для доставки до астероїда до 13 корисних вантажів загальною вагою до 2 метричних тонн, запустивши його в 2027 році і наблизившись до астероїда незадовго до його найближчого зближення з Землею. Тим часом, Лабораторія реактивного руху НАСА окреслила свою місію розподілених радіолокаційних спостережень за внутрішніми розподілами (DROID).

Останні новини:  Вчитель випадково знайшов в саду артефакт віком понад 1600 років

“Архітектура DROID передбачає спеціальний запуск трьох космічних апаратів: материнського корабля ESPA класу Grande і двох супутників CubeSat”, – пояснює JPL у своїй пропозиції. “Материнський корабель доставить CubeSat до Апофіса, вийде на траєкторію зустрічі, виконає зйомку з високою роздільною здатністю за допомогою вузькокутової камери і виступить в ролі вузла прямого зв’язку з Землею (DTE) для сузір’я”, – пояснює JPL. Як тільки фізичні характеристики Апофіса (форма, спін, гравітаційне поле) будуть достатньо охарактеризовані, материнський корабель розгортає обидва супутники CubeSat, кожен з яких несе ширококутну камеру і низькочастотний радар (60 МГц, на основі JuRa), і виводить їх на скоординовані низькі орбіти для виконання моностатичних і бістатичних радіолокаційних спостережень”.

Останні новини:  Вчені розкрили секрет щастя

Хоча ми сподіваємося, що цей проліт допоможе нам дізнатися більше про планетарний захист від таких об’єктів, нам немає чого боятися “Апофіса”.

У 2021 році Апофіс пролетів повз Землю, і тоді астрономи провели потужні радіолокаційні спостереження, щоб краще визначити його орбіту. До цього в NASA вважали, що він має шанс зіткнутися з Землею пізніше в цьому столітті, але спостереження виключили це.

“Зіткнення у 2068 році більше не є можливим, – сказав про астероїд Давіде Фарноккіа з Центру досліджень навколоземних об’єктів НАСА, – і наші розрахунки не показують жодного ризику зіткнення принаймні протягом наступних 100 років”.



nnews.com.ua