Учені зрозуміли, як можна зміцнити емаль зубів

25.04.2024   07:31    551

Зуби гризунів укотре привернули увагу вчених: їхні різці дуже стійкі до розвитку карієсу і надзвичайно міцні. Вивчивши емаль зубів нутрій, бобрів, білок і полівок, дослідники зрозуміли, в чому секрет, і придумали, як можна зміцнити емаль зубів людини.

by @wirestock

За допомогою високоточного лабораторного обладнання вчені вивчили емаль зубів гризунів, як у стадії формування, так і вже дозрілу. Увагу привернули наночастинки феритину, а також атоми кисню і заліза, пов’язані з цим білком. Згодом вони перетворювалися на феригідрит, який вбудовувався в структуру емалі, зміцнюючи її.

Останні новини:  JWST фіксує особливості туманності Хорсхед у приголомшливих деталях



Кількість цього залізовмісного мінералу виявилася невеликою, але достатньою для того, щоб зуби стали набагато міцнішими.

Вчені припускають, що якщо розробити аналоги цих наночастинок і включити їх до складу зубних паст і ополіскувачів, то засоби будуть більш ефективно захищати зуби від карієсу. Також вони можуть бути корисними і в складі стоматологічних матеріалів, роблячи їх міцнішими та довговічнішими.

Причини виникнення карієсу

Зубна емаль – найтвердіша тканина в організмі людини, оскільки на 97% складається з неорганічних сполук. Однак і вона може бути зруйнована, якщо не дотримуватися гігієни порожнини рота.



Бактерії, які активно розмножуються на зубах, виділяють кислоту, що роз’їдає емаль. Прискорюють процес кислі напої та їжа, що містить велику кількість вуглеводів – це ідеальне живильне середовище для бактерій. Причому йдеться не тільки про солодощі: бактерії раді будь-яким вуглеводам і м’якій їжі в раціоні.

Останні новини:  Під час будівництва аеропорту в Мексиці, було знайдене кладовище мамонтів

Що робити, щоб уникнути появи карієсу

  • Користуватися якісними зубними пастами, у складі яких немає компонентів, що агресивно впливають на емаль зубів і ясна.
  • Використовувати зубну нитку для очищення міжзубних проміжків: саме там накопичується наліт, провокуючи виникнення карієсу часом відразу на двох зубах.
  • Також можна підключити спеціальні зубні йоржики для чищення простору між зубами. Вони бувають різних розмірів, потрібний порадить стоматолог.
  • Користуватися якісними ополіскувачами порожнини рота, які уповільнюють розвиток бактерій.
Останні новини:  Рідкісний сумчастий кріт, якого побачили в Австралії. Він настільки крихітний, що поміщається між пальцями

І не варто нехтувати візитами до стоматолога. Регулярні профілактичні огляди кожні пів року допоможуть зберегти здоров’я зубів і бюджет: набагато дешевше вилікувати будь-яке захворювання на початковому етапі, аніж боротися із запущеною хворобою.


cikavosti.com