Аналіз крові виявляє остеоартрит на вісім років раніше рентгена

04.05.2024   22:11    604

Вчені розробили тест з аналізу крові, який дає змогу визначити ознаки розвитку важкого захворювання за роки до того, як це можливо сьогодні за допомогою доступних методів діагностики. Раннє виявлення дасть змогу розпочати своєчасне лікування, щоб знизити ризики важких ускладнень.


Image by Ahmad Ardity from Pixabay

За статистикою, понад 530 млн людей живуть з остеоартритом – виснажливим дегенеративним захворюванням суглобів. Найчастіше хвороба вражає колінні суглоби і призводить до хронічного болю під час ходьби та скутості рухів. Сьогодні для виявлення остеоартриту використовують рентгенографію, однак вона виявляє ознаки хвороби, що вже прогресують. Тепер учені з Університету Дьюка представили аналіз крові, який випереджає рентген на вісім років.



Для пошуку інформативних індикаторів остеоартриту в крові вчені проаналізували зразки пацієнтів зі встановленим діагнозом і здорових людей із порівнянним віком та індексом маси тіла. У результаті вдалося визначити найбільш ранні молекулярні сигнали остеоартриту в крові. Точність виявлення хвороби становила 85%, а точність визначення характеру її прогресування – понад 75%.



“Рання діагностика є вікном можливостей для пацієнтів, щоб зупинити прогресування невиліковної хвороби та зберегти здоров’я суглобів”, – заявила авторка роботи Вірджинія Байєрс Краус. Поки що команда продовжує вдосконалювати тест. У перспективі він може стати частиною рутинного скринінгу людей після 40 років.

Останні новини:  Знайдено незвичайний спосіб знизити тиск і тривожність без ліків


cikavosti.com