Учені дізналися, чому після алкоголю втрачають пам’ять

25.04.2024   13:00    926

Автори нового дослідження виявили три фактори, відповідальні за так званий алкогольний блекаут – поширений наслідок вживання спиртних напоїв, коли людина стикається з провалами в пам’яті.

by @freepik

Колектив учених із Центру профілактичних досліджень Едни Беннетт Пірс і з факультету біоповедінкового здоров’я Університету штату Пенсільванія в США поставив собі за мету з’ясувати, чи передбачає те, як люди п’ють спиртне, провали в пам’яті, викликані алкоголем. Про свої висновки вони розповіли в статті для журналу Alcoholism: Clinical and Experimental Research.


Порушення пам’яті – поширений наслідок вживання алкоголю: за даними дослідження 2022 року, з 1700 студентів коледжів приблизно 80% повідомили щонайменше про один епізод блекауту. Той, хто п’є, при цьому залишається при тямі (до певного моменту), взаємодіє з оточенням, а на ранок частково або повністю не пам’ятає, що відбувалося ввечері.



Крім самих періодів амнезії, людина може стикатися із симптомами психічних і поведінкових розладів на тлі споживання спиртного. Тому розуміння причин, що викликають такі провали в пам’яті, допоможе запобігти шкоді від зловживання алкоголем.



Автори попередніх наукових робіт дійшли висновку, що кількість випитого не єдиний фактор, який провокує втрату пам’яті. Щоб з’ясувати інші причини і не покладатися лише на самозвіти питущих людей, американські вчені використовували наручні датчики трансдермальної концентрації алкоголю BACtrack Skyn. Вони вимірюють біомаркери інтоксикації практично в реальному часі.

Останні новини:  Чому варто додавати лаванду в чай: лікарі назвали 5 причин

У дослідженні брали участь 79 студентів великого університету на північному сході Сполучених Штатів, схильних до “ризикованого” вживання алкоголю, віком від 18 до 22 років. Усі пройшли невелике базове опитування і відвідали лабораторію, де їм видали датчики, які потрібно було носити з 17:00 четверга до ранку неділі протягом місяця. Також добровольці щоранку заповнювали анкети про те, чи пили вони напередодні і чи пам’ятають події вечора.

Сума винагороди для однієї людини становила до 75 доларів, ще була можливість виграти одну з восьми подарункових карт на 100 доларів за участь в експерименті.

За час дослідження вчені зареєстрували 486 епізодів розпивання спиртного і 147 епізодів амнезії. Понад дві третини (69,3%) студентів хоча б раз зіткнулися з “блекаутом”. Для перевірки гіпотези вчені побудували багаторівневі логістичні моделі та вивчили, як окремі показники трансдермальної концентрації алкоголю – швидкість і тривалість її зростання, а також досягнення піку – пов’язані з провалами в пам’яті.

“Наша гіпотеза повністю підтвердилася. Ми визначили три біомаркери наростаючої інтоксикації алкоголем – швидкість її досягнення, тривалість і пікове значення, – які пророкують ймовірність настання “блекаута” у студентів коледжів, які п’ють. Результати підтверджують думку про те, що те, як людина п’є, важливе для прогнозування ризику алкогольних провалів у пам’яті”, – розповіли вчені.

Так, у дні, коли в крові учасників швидко зростали показники алкогольної інтоксикації, ризик провалів у пам’яті збільшувався у 2,69 раза; коли пікові значення концентрації алкоголю були найвищі – у 2,93 раза; коли показники інтоксикації наростали довготривало (йдеться про кількість годин розпивання алкоголю) – у 4,16 раза. Якщо мали місце всі три фактори, то значущу кореляцію з “блекаутами” показала лише тривалість досягнення інтоксикації.

“Щоб знизити ризик [провалів у пам’яті], важливо враховувати те, як людина вживає алкоголь, а не тільки його кількість. Для прогнозування алкогольної амнезії важлива і швидкість інтоксикації, і її пікові значення, і час, протягом якого той, хто п’є, досягає піку. Ці предиктори мають значення для профілактики”, – констатували вчені.

Вони також зазначили деякі обмеження дослідження: невелика кількість учасників, причому більшість – білі (86,1%) і дівчата (55,7%); тривалість експерименту – один місяць, на який припали День святого Патрика (пов’язаний із розпиванням спиртного) і великодні вихідні (студенти, як правило, їдуть додому, де п’ють менше). Крім того, датчики могли пропустити дні з менш інтенсивним вживанням алкоголю. Нарешті, деякі молоді люди під час проходження ранкового опитування, коли вони ще не зустрілися з друзями і не обмінялися враженнями про вечірку, могли не усвідомити, що не пам’ятають деяких моментів.

Останні новини:  Як помітити насувається тромбоз мозку? Лікар називає симптоми


cikavosti.com