У Франції знайдено загадковий стародавній пам’ятник

18.04.2024   11:41    826

Археологи з Національного інституту превентивних археологічних досліджень (Inrap) виявили те, що вони називають “безпрецедентним” пам’ятником у Марлієні, поблизу Діжона, Франція.

Під час розкопок команда знайшла артефакти від епохи неоліту до залізного віку, зокрема крем’яні наконечники стріл, лучницьку скобу та кинджал з мідного сплаву.


Найстаріший об’єкт є найбільш інтригуючим, оскільки він включає в себе дивний пам’ятник, описаний як 8-метровий (26 футів) “підковоподібний” вольєр, прикріплений до круглого вольєру діаметром 11 метрів (36 футів), а також ще один відкритий вольєр, прикріплений до нього. За словами команди, шари гравію в бічних огорожах вказують на наявність конструкцій, і всі три огорожі, схоже, належать до одного часового періоду.

Останні новини:  Крихітний і тонкий екран відстежує активність мозку під час операції

“Цей тип пам’ятника здається безпрецедентним, і наразі немає жодних порівнянь, – пояснив Інрап у прес-релізі. “Датування все ще залишається невизначеним, однак єдині артефакти, виявлені в ровах, відповідають обтесаним кременям, що дозволяє припустити хронокультурну приналежність до епохи неоліту”.

Команда проводить радіовуглецевий аналіз, який оцінює вік будь-якого колись живого об’єкта, вимірюючи, скільки вуглецю-14 розпалося в його тілі після смерті, щоб отримати краще уявлення про те, коли був побудований пам’ятник.





В іншому місці команда знайшла кілька колодязів, датованих бронзовим століттям, – єдине свідчення поселення того періоду. Також було виявлено некрополь, датований між 1500 і 1300 роками до н.е. за наявністю шпильок з мідного сплаву і бурштинового намиста, хоча кислотність ґрунту означає, що команді не вдалося знайти повного поховання.

Останні новини:  Точне місце поховання Платона виявлено завдяки обгорілому папірусу під Помпеями

Хоча це інтригує, ми ще не знаємо, коли саме був знайдений цей пам’ятник. Вуглецеве датування і подальші дослідження, сподіваємося, дадуть більше підказок про цей дивний, потенційно дуже давній пам’ятник і, можливо, про його призначення.


nnews.com.ua