Таємну біосферу знайшли під млявою пустелею: їй 19 000 років, стверджують учені

29.04.2024   13:14    1643

Дослідники виявили стійку групу бактерій, що процвітає на глибині під посушливою долиною Юнгай в Атакамі.

Дослідники виявили процвітаючі колонії мікроорганізмів на глибині близько 4 м під поверхнею найсухішої пустелі на Землі – Атаками, розташованої на півночі Чилі. Живі організми зараз повністю ізольовані від поверхневого світу і, як вважають вчені, колонізували ґрунт близько 19 тис. років тому.


У гіперпосушливих і екстремально жарких умовах Атаками вищі форми життя майже повністю відсутні. Але незважаючи на суворі умови, мікробне життя процвітає в солоному і багатому на сульфати ґрунті пустелі. Ці умови створюють унікальне середовище для проживання деяких видів мікроорганізмів.

Останні новини:  Астрономи виявили планету з щільністю цукрової вати

Раніше мікроби були зареєстровані на глибині до 80 см. Вважається, що перші 80 см ґрунту слугують захистом від різкого ультрафіолетового світла і є місцем, де можна знайти трохи води. Вчені вирішили перевірити, чи можуть мікроби вижити в глибших шарах ґрунту.



Мікроби типу Firmicute переважали у верхніх 80 см відкладень. На глибині нижче 2 м мешкала мікробна популяція, в якій домінували актинобактерії. Вчені виявили мікроорганізми з відділу фірмікутів, які стійкі до високого вмісту солі та процвітають за меншої кількості кисню.

Останні новини:  9-бальний шторм не відступає: в Україні затягується потужна магнітна буря

Під час генетичного аналізу деякі бактерії продемонстрували генетичну схожість із двома конкретними видами актинобактерій: Geodermatophilus pulveris і Modestobacter caceresii. Вчені вважають, що це співтовариство бактерій колонізувало ґрунт 19 000 років тому, перш ніж було поховано під відкладеннями ґрунту. Поступово мікроорганізми спускалися, “створюючи раніше невідому глибоку біосферу в умовах посушливих пустельних ґрунтів”.



Вчені вважають, що для виживання мікроорганізми добувають воду з мінерального гіпсу. Це відкриття значуще не тільки для демонстрації широких умов для виживання організмів на Землі, а також для дослідження інших планет. Умови Атакама нагадують безплідний марсіанський пейзаж, можливо, життя на Червоній планеті використовувало ті самі механізми і збереглося під пісками Марса.

Останні новини:  В Албанії знайшли дивовижну римську споруду віком 1600 років


cikavosti.com