Дослідники виявили скриню в флагмані «Грібсхунден», що затонув у 1495 році

25.04.2024   05:31    1597

У 1945 році біля берегів Швеції затонув королівський флагманський корабель «Грібсхунден». Цим величним судном командував датський король Іоан I. За даними Arkeonews, групі дослідників під керівництвом професора Йохана Реннбі та аспіранта Рольфа Вальмінга вдалося виявити під час обстеження корабля нові артефакти.


У подорож команда вирушила наприкінці весни 2023 року. Для обстеження королівського флагмана дослідники використовували підводні камери та фотограмметричну 3D-технологію. Найцікавішою знахідкою виявилася скриня з дерева з кремнієвими уламками. Очевидно, у Середньовіччі вони використовувалися у якості картечі. Крім уламків, у скрині були кам’яні форми для лиття куль та пластини свинцю.

За словами дослідників, найімовірніше, що знайдені артефакти належали німецьким найманцям. Картографування розкиданих по морському дну уламків корабля дозволило вченим отримати уявлення про його надбудову.

Аналіз виявлених серед уламків королівського флагмана фрагментів кольчуг показав, що на них є сліди складного ремонту. Це говорить про те, що обладунки бачили чимало битв. Під час попереднього занурення разом з професором Йоханом Реннбі дослідники виявили на морському дні вогнепальну зброю.






inforoom.com.ua

Останні новини:  Фізики сподіваються, що інформація може втекти з чорних дір