Підтверджено, що Росія випробувала північнокорейську балістичну ракету в Україні

04.05.2024   10:37    277

Уламки ракети, яка впала в українському місті Харків 2 січня, походять від північнокорейської балістичної ракети серії Hwasong-11, повідомили спостерігачі ООН за санкціями комітету Ради Безпеки у звіті, з яким Reuters ознайомилося в понеділок.

Подробиці

У 32-сторінковому звіті спостерігачі ООН за санкціями дійшли висновку, що:


«Уламки ракети, яка впала в Харкові, 2 січня 2024 року, походять від ракети серії Hwasong-11 з КНДР» і є порушенням ембарго на постачання зброї Північній Кореї.

Відома як Корейська Народно-Демократична Республіка (КНДР), Північна Корея підпадає під санкції ООН за її балістичні ракети та ядерну програму з 2006 року, і ці заходи були посилені з роками.



Троє спостерігачів за санкціями прибули до України на початку місяця, щоб оглянути уламки, і не знайшли доказів того, що ракета була виготовлена ​​Росією. Вони “не змогли самостійно визначити, звідки і ким була запущена ракета”.

“Інформація про траєкторію, надана українською владою, свідчить про те, що ракета була запущена з території Російської Федерації”, – йдеться в повідомленні Комітету з санкцій щодо Північної Кореї Ради Безпеки 25 квітня.



«Таке розташування, якби ракета перебувала під контролем російських військ, швидше за все, означало б, що її придбали громадяни Російської Федерації», — сказали вони, додавши, що це буде порушенням ембарго на поставки зброї, накладеного на Північну Корею у 2006 році.

Представництва Росії та Північної Кореї при ООН у Нью-Йорку не відразу відповіли на прохання прокоментувати звіт спостерігачів за санкціями.

Останні новини:  У РФ відзвітували про 102 збиті дрони, але промовчали про прильоти

Сполучені Штати та інші звинуватили Північну Корею в передачі зброї Росії для використання проти України. Москва та Пхеньян заперечували ці звинувачення, але минулого року пообіцяли поглибити свої військові відносини.

На засіданні Ради Безпеки ООН у лютому Сполучені Штати звинуватили Росію в запуску балістичних ракет, наданих КНДР, проти України щонайменше дев’ять разів.

Останні новини:  Путін зробив заяву щодо Харкова

Спостерігачі ООН заявили, що балістичні ракети серії Hwasong-11 були вперше публічно випробувані Пхеньяном у 2019 році.

Hwasong-11, ймовірно, подібна за конструкцією та функціями до інших ракет серії Hwasong, яка включає як ракети малої дальності, так і міжконтинентальні балістичні ракети. Hwasong-11 близька по характеристикам до російської 9K720 «Іскандер». Ці ракети зазвичай розроблені для запуску з мобільних платформ, що забезпечує стратегічну гнучкість і живучість. Розробка таких ракет є частиною ширших зусиль Північної Кореї щодо зміцнення своєї оборони та проектної потужності на регіональному та, потенційно, міжконтинентальному рівні.

Останні новини:  Прибуток найбільших банків Росії впав

Минулого місяця Росія наклала вето на щорічне відновлення повноважень спостерігачів ООН за санкціями, які спостерігали за дотриманням санкцій ООН проти Північної Кореї щодо її ядерної та ракетної програм протягом 15 років. Мандат поточної групи експертів закінчується у вівторок.


wheel-news.com