Чорничний сік і триптофан трохи полегшили післяпологову нудьгу

17.04.2024   21:00    233

Клінічне дослідження канадських лікарів показало, що вживання чорничного соку, триптофану і тирозину за кілька днів після пологів трохи знижує симптоми післяпологової нудьги. Однак такий ефект спостерігався під час оцінювання симптомів тільки за однією з кількох шкал настрою, які використовувалися в дослідженні. Результати роботи опубліковані в журналі eClinicalMedicine.


by @irkus

Післяпологова нудьга зустрічається приблизно у 75 відсотків породіль. Вона проявляється епізодами сумного настрою, нападами плачу, тривоги, занепокоєння, зниження апетиту, втоми і дратівливості. Зазвичай вона починається приблизно на третій день після пологів, досягає максимуму на п’ятий і потім зменшується протягом кількох днів. Важкий перебіг післяпологової нудьги розглядають як продромальний для післяпологової депресії, оскільки нудьга підвищує ризик розвитку депресії в чотири рази. При цьому не існує науково обґрунтованих заходів щодо запобігання післяпологовій нудьзі, придатних для широкого застосування.



Дослідження на тваринних моделях показали, що збільшення рівня моноамінів, чия концентрація знижена через високий рівень активності моноаміноксидази, шляхом включення в раціон харчових добавок з їхніми попередниками може сприятливо позначатися на настрої. Причому в цих дослідженнях вдалося виявити залежність, згідно з якою харчові добавки потрібно приймати відповідно до передбачуваних коливань концентрації тих чи інших моноамінів у головному мозку.



Група вчених під керівництвом Джеффрі Мейєра (Jeffrey Meyer) з Університету Торонто провела подвійне сліпе плацебо-контрольоване дослідження, в якому вивчали ефективність суміші харчових добавок для полегшення симптомів післяпологової нудьги. Досліджувана добавка містила два грами L-триптофану (дві таблетки по одному граму), 10 грамів L-тирозину (двадцять таблеток по 500 міліграмів), чорничний сік та екстракт чорниці. Увечері на третій день, вранці та ввечері на четвертий день і вранці на п’ятий день після пологів учасники приймали по одному пакетику активного екстракту або плацебо, змішаного з чорничним соком або напоєм-плацебо.

Останні новини:  Нові сліди динозаврів свідчать про те, що хижаки виросли до страшних розмірів

Загалом у дослідження увійшла 51 учасниця в групі харчових добавок, а 52 учасниці в групі плацебо. У всіх спостерігалися симптоми післяпологової нудьги. Оцінка настрою за десятибальною візуально-аналоговою шкалою настрою вірогідно не відрізнялася між групами навіть у незалежному аналізі з використанням загальної лінійної регресії. Також не було відмінностей при оцінці за шкалою POMS.

Останні новини:  Знайдено докази незвичайної сили магнітного поля Землі в минулому

Однак показники за шкалою Stein Maternity Blues були нижчими в активній групі (величина ефекту 0,62, р = 0,008). Спостерігалася деяка асиметрія результатів через випадкове включення в досліджувану групу жінки з розвиненою післяпологовою депресією, видалення якої призвело до збільшення ефекту лікування (р = 0,001). Також у групі лікування спостерігалося збереження ефекту протягом кількох місяців.

Останні новини:  Телескоп НАСА спостерігав наднову, яка суперечить сучасним теоріям

Хоча вчені й визнають деяку ефективність вивчених харчових добавок, поки що говорити про її значущий лікувальний ефект складно. По-перше, вибірка в дослідженні складалася всього з трохи більше ніж ста осіб. По-друге, під час дослідження почалася пандемія ковіду, що наклала свої обмеження на технічні процедури дослідження. По-третє, ефективність добавки було показано лише в одному з вивчених методів оцінки настрою. Тому будуть потрібні додаткові дослідження, щоб подолати всі ці обмеження.


cikavosti.com