Археологи виявили шолом воїна греко-іллірійської епохи віком 2500 років

20.04.2024   14:21    616

Група археологів, яка вела розкопки на території хорватського півострова Пелешац, натрапила на шолом воїна греко-іллірійської доби. Знайденому артефакту близько 2500 років. За даними Arkeonews, це не перша зброя, виявлена ​​в цьому місці.

Чотири роки тому цій групі археологів вдалося знайти на півострові ще один шолом. Знайдена поруч з шоломом залізна зброя вказувала на те, що її носив воїн високого рангу. Нова знахідка виявилася старшою за попередню. Вона викликала серед археологів дискусії. Справа в тому, що другий шолом було знайдено у споруді біля поховання. Вчені зробили припущення про те, що шолом міг виступати в ролі ритуального підношення.

Останні новини:  Нове дослідження показало, що не всі мисливці-збирачі палеоліту полюбляли м'ясо

Професор Хрвоє Потребиця із Загребського університету вважає, що виявлення в одному місці двох різних шоломів свідчить про спадкоємність влади у стародавній громаді. Члени громади вважали такі шоломи не просто захисними обладунками, а символами високого соціального статусу та влади. Важливість відкриття у тому, що шоломи мають різний вік. Так, якщо перший шолом був виготовлений у IV столітті до н. е., то другий — у VI столітті до н. е. За словами Потребиці, виявлення в одному місці артефактів різних епох в археології вважається безпрецедентною подією.






inforoom.com.ua

Останні новини:  Нова мембрана у 2 рази ефективніше виробляє електрику в гирлах річок