Викладач англійської на курсах: як визначити хорошого вчителя

24

Сучасні курси англійської мови за ефективністю нічим не гірші за заняття в мовних школах. Програма так само підбирається з урахуванням знань студентів, їхнього повсякденного графіка та ключових потреб.

Джерело фото: https://englishprime.ua/kursy-anglijskogo-yazyka-na-akademgorodke/

Зазвичай заняття ведуть професійні викладачі. Хорошого викладача англійської мови онлайн, як і офлайн, відрізнити легко — він не просто викладає свій предмет, а й дає поради та здатний мотивувати своїх учнів. Річ не завжди лише в його кваліфікації. Важливо, щоб учитель був «на одній хвилі» зі студентами.

Більше про методики викладання

Багато хто з тих, хто взявся вчити англійську, вважають, що секрет успішного навчання мови криється в правильній методиці викладання. Що існує якесь універсальне рішення, яке підходить абсолютно для всіх і надає можливість швидко і просто освоїти мову. Якби це було дійсно так, кожен охочий уже давно говорив би англійською.

Цього не відбувається, тому що всі сучасні методики викладання мови часткові. Одна, наприклад, допоможе вільно заговорити, не звертаючи уваги на граматику. Інша — навчить чіткого письмового перекладу, без упору на розмовну мову. Найкраща методика — комплексна, і хороший викладач англійської спирається на неї.

Останні новини:  Різноманіття блокнотів: оберіть свого ідеального помічника для записів

На що ще звернути увагу під час вибору вчителя англійської?

Зрозуміло, у кожного студента є свої особисті уявлення про те, яким має бути хороший викладач. Далі перераховані деякі загальні критерії, на які варто звернути особливу увагу. Гідний учитель:

  1. Не вчиться за своїх студентів. Щоб говорити добре, потрібно багато практикуватися. Але нічого не вийде, якщо вчитель говорить, а учні мовчать. Зрозуміло, він може коригувати мовлення своєї групи, але не договорювати речення за ними і не підказувати потрібні слова постійно.
  2. Забезпечує комфортну атмосферу на занятті. У студентів не виникає бажання піти швидше з уроку хорошого викладача з англійської. Навпаки, емоції завжди найпозитивніші, немає відчуття, що щось іде не так.
  3. Надає допоміжні матеріали для навчання. Наприклад, у чат групи такий учитель регулярно надсилає посилання на корисні сайти, англомовний контент і навіть надсилає меми чи музику англійською. Адже важливість мають не лише заняття, а й позакласна практика.
  4. Вміє пояснювати матеріал. Викладач англійської знає мову в ідеалі, хороший викладач — вміє навчити її інших. Він охоче відповідає на запитання і намагається пояснити все «людською мовою», якомога зрозуміліше.
  5. Враховує потреби студентів. Незалежно від того, ведуться групові чи приватні заняття. Викладач не повинен відволікатися від програми, але також він зобов’язаний звертати увагу на потреби своїх учнів. Професіонал легко визначить слабкі сторони і допоможе зробити наголос у заняттях саме на них.
Останні новини:  Різноманіття блокнотів: оберіть свого ідеального помічника для записів

Якісно складена програма, хороший учитель і бажання навчатися — все це є гарантією ефективного навчання на англомовних курсах. Щоб заздалегідь познайомитися з викладачем, найкращим вибором стане пробне заняття.

Ознаки, які не притаманні хорошому викладачеві

Щоб переконатися в правильності свого вибору і не витратити даремно час і гроші, потрібно звертати увагу на наявність не тільки правильних якостей, а й так званих «червоних прапорів». Далі згадано ключові з них.

Непідтверджений або зовсім невідомий рівень володіння англійською

Недосвідченим учням може здатися, що викладач завжди володіє високим рівнем мови, але насправді це не завжди виявляється так. Якщо у вчителя немає у вільному доступі жодних грамот, сертифікатів тощо, і він нічим не може підтвердити свій рівень знань, навряд чи варто довіряти навчання такому викладачеві. Великий ризик, що надане ним навчання посприяє тільки укоріненню помилок у граматиці та розмовній мові. Мінімальний рівень, яким повинен володіти хороший викладач англійської мови — В2. Але, зрозуміло, що вищий рівень, то краще для студентів, і інформація про нього та спеціалізацію має підтверджуватися документально. Особливо якщо він заявлений як носій.

Останні новини:  Різноманіття блокнотів: оберіть свого ідеального помічника для записів

Яким повинен бути вчитель англійської мови?




Є хороший рівень англійської, але немає педагогічної освіти

Знати мову і мати вміння навчати мови — це дві різні площини. Навіть якщо людина досконально знає англійську, це ще не означає, що вона зможе навчити всіх тонкощів і дійсно передати всю глибину знань. Також, варто зазначити, що є різниця у відсутності педагогічної освіти та досвіду. Друга людина, нехай, не маючи достатньої кількості практики, володіє достатнім багажем теоретичних знань про те, що потрібно робити.

Повна відсутність досвіду викладання

Учитель без досвіду зможе провести гарний урок і навіть викликати жвавий інтерес до англійської, мотивувати рухатися далі. Однак варто врахувати, що небажано ризикувати, обираючи недосвідченого педагога, якщо є потреба в проходженні інтенсивних курсів, де чіткий результат потрібен у короткі терміни.