У шматку каменю віком 2 млрд років вчені знайшли мікроби

Сьогодні,   13:30    186

Вчені у Південній Африці зробили унікальне відкриття, яке може потрясти наше розуміння еволюції життя на Землі та розширити наші можливості в пошуках позаземного життя. Вони знайшли живі мікроорганізми в породах каменю, видобутих з магматичного комплексу Бушвельд. Це знайдене свідчення життя є найдавнішим у таких старовинних геологічних утвореннях. Про це повідомив доцент Токійського університету, Йохеї Судзукі, який є провідним автором дослідження.

Останні новини:  Вчені зі США: кожен відсутній зуб збільшує ризик недоумства на 1,1%

Раніше вчені вважали, що найдавніші мікроби, знайдені у геологічних шарах, мають вік приблизно 100 мільйонів років. Але це останнє відкриття зміщує цю межу на 2 мільярди років назад, відкриваючи нові можливості для вивчення початкових етапів еволюції життя на Землі.

Для підтвердження наявності мікроорганізмів у зразках та виключення можливості забруднення, вчені використовували багато сучасних методів дослідження, включаючи інфрачервону спектроскопію та електронну та флуоресцентну мікроскопію. Результати аналізу однозначно підтверджують наявність мікробів у породах ще до їх видобування.

Це відкриття також відкриває можливість виявити сліди життя на інших планетах, зокрема на Марсі. Є породи на Червоній планеті, які старіші за ті, в яких були знайдені мікроби у Південній Африці.

Останні новини:  Жінок удвічі більше, ніж чоловіків: в Іспанії розкопали таємниче кладовище із понад 55 000 людських останків

NASA має плани доставити зразки марсіанських порід на Землю за допомогою місії марсохода Perseverance. Ці зразки можуть мати подібний вік до досліджуваних вченими з Бушвельда, що дає надію на виявлення ознак стародавнього мікробного життя на Марсі.