Жінок удвічі більше, ніж чоловіків: в Іспанії розкопали таємниче кладовище із понад 55 000 людських останків

Сьогодні,   20:30    162

Команда дослідників зробила визначне відкриття в мегалітичному некрополі Панорія, що в Іспанії. На таємничому кладовищі із понад 55 000 людських останків виявили вдвічі більше жінок, ніж чоловіків.

А ще більш вираженою була різниця серед неповнолітніх, де співвідношення просто вражало – 10 дівчат на кожного хлопця. В дослідників це викликало питання про демографію стародавнього регіону, пише Arkeonews.

Останні новини:  На Марсі виявили ракетне паливо

Міждисциплінарна дослідницька команда, очолювана групою археометрії з Університету Тюбінгена та групою GEA з Університету Гранади, зосередилася на аналізі останків кісток, знайдених у дев’яти могилах цього некрополя.

Некрополь Панорія розташований на східному кінці Сьєрра-Харана, в місті Дарро (Гранада). Він складається з щонайменше 19 братських могил, в яких було знайдено понад 55 000 людських скелетних останків.

Жінок удвічі більше, ніж чоловіків: в Іспанії розкопали таємниче кладовище із понад 55 000 людських останків

Датування цих останків показує, що перші поховання відбулися 5600 років тому з переривчастим похоронним використанням до 4100 років тому.

Останні новини:  Вчені назвали 2035 рік останнім, коли океани можна буде врятувати від пластику

Увагу дослідницької групи найбільше привернуло упередження гендерного співвідношення. Науковці припустили, що доісторичне суспільство, ймовірно, мало соціальну структуру, зосереджену на жінках, а звичаї поховання переважно визначалися материнською лінією.

Результати дослідження вказують на складну соціальну структуру, де стать є головним фактором у визначенні шансів людини на виживання в цій частині Піренейського півострова.

Останні новини:  Вчені зробили унікальний знімок супутника Юпітера