Жінок удвічі більше, ніж чоловіків: в Іспанії розкопали таємниче кладовище із понад 55 000 людських останків

Вчора,   20:30    207

Команда дослідників зробила визначне відкриття в мегалітичному некрополі Панорія, що в Іспанії. На таємничому кладовищі із понад 55 000 людських останків виявили вдвічі більше жінок, ніж чоловіків.

А ще більш вираженою була різниця серед неповнолітніх, де співвідношення просто вражало – 10 дівчат на кожного хлопця. В дослідників це викликало питання про демографію стародавнього регіону, пише Arkeonews.

Останні новини:  Пітер Джексон хоче повернути до життя вимерлого птаха

Міждисциплінарна дослідницька команда, очолювана групою археометрії з Університету Тюбінгена та групою GEA з Університету Гранади, зосередилася на аналізі останків кісток, знайдених у дев’яти могилах цього некрополя.

Некрополь Панорія розташований на східному кінці Сьєрра-Харана, в місті Дарро (Гранада). Він складається з щонайменше 19 братських могил, в яких було знайдено понад 55 000 людських скелетних останків.

Жінок удвічі більше, ніж чоловіків: в Іспанії розкопали таємниче кладовище із понад 55 000 людських останків

Датування цих останків показує, що перші поховання відбулися 5600 років тому з переривчастим похоронним використанням до 4100 років тому.

Останні новини:  Учені виявили в стічних водах бактерії, що пожирають пластик

Увагу дослідницької групи найбільше привернуло упередження гендерного співвідношення. Науковці припустили, що доісторичне суспільство, ймовірно, мало соціальну структуру, зосереджену на жінках, а звичаї поховання переважно визначалися материнською лінією.

Результати дослідження вказують на складну соціальну структуру, де стать є головним фактором у визначенні шансів людини на виживання в цій частині Піренейського півострова.

Останні новини:  На Марсі виявили ракетне паливо