Вчені розповіли про захоплення Леонардо да Вінчі парфумами: забутий аспект життя генія

Вчора,   20:30    127

Леонардо да Вінчі був справжнім втіленням ренесансної людини, не лише через те, що жив у добу Відродження. Він був художником, науковцем, музикантом, знавцем мистецтва й техніки, включно з винайденням механічного лева, який міг пройти кілька кроків і розкрити свою грудну клітину, осипаючи короля Франції ліліями.

Його численні інтереси охоплювали різні галузі, включно з однією, про яку мало хто знає — парфуми. Виставка в Château du Clos Lucé в Амбуазі, Франція, розкриває його захоплення мистецтвом ароматів.

Останні новини:  Вчені виявили новий супервулкан

Чому аромати були важливі?

У добу Відродження, парфуми та запахи відігравали важливу роль у повсякденному житті. Як пояснює доктор Каро Вербік, історик запахів та мистецтва, аромати використовували не лише для приємного запаху, а й для повсякденних справ: у домах, церквах, лікарнях, під час прання та навіть для захисту від злочинців.

Останні новини:  Бельгійці створили шніцель із овочів, який не відрізнити від курячого м’яса

Читайте також:  Наукові доповіді 18-річного студента змусили президента Стенфорда піти у відставку

Леонардо також використовував парфумерні технології того часу для створення власних ароматів. Він застосовував методи дистиляції ефірних олій і навіть експериментував із техніками, що залучали рослинні есенції.

Попри все це, науковий інтерес да Вінчі до парфумів часто залишається недооціненим через перевагу візуальних і слухових відчуттів у науковій культурі Заходу. Однак виставки, подібні до цієї, допомагають відновити втрачені аспекти історії.

Останні новини:  Науковці створили керований магнітами екран майбутнього
Захоплення Леонардо да Вінчі парфумами: забутий аспект життя генія