Фахівець розповів, чому атмосферний двигун не варто глушити відразу після зупинки

18.09.2024   22:00    511

Як робить більшість автомобілістів, поспішаючи у справах: швидко паркуються, миттєво витягують ключ запалення і йдуть. Власник сервісного центру розповів, чому така квапливість може зашкодити автомобілю, пише AmperCar.

Справа в тому, що двигуни внутрішнього згоряння вимагають дотримання певних експлуатаційних норм. Сьогодні на багатьох автомобілях встановлені турбовані силові агрегати та пряме упорскування, які вимагають особливої ​​обережності. При інтенсивній експлуатації автомобіля, особливо при різкому розгоні, коли обороти двигуна досягають 3-4 тисяч і вище, двигун стикається з суттєвими навантаженнями. Деталі ДВЗ нагріваються до високих температур, і охолодження здійснюється за допомогою мастила та охолоджуючої рідини, які циркулюють по системі через масляний насос та помпу.

Останні новини:  На продаж виставили занедбану колекцію культових американських машин (відео)

Плюс до всього, автоматична трансмісія може перегріватися при високих оборотах. У коробці є власний масляний насос, який стабілізує тиск масла до оптимального і забезпечує коректну роботу всіх її механізмів. Якщо відразу заглушити двигун після завершення поїздки, то всі насоси, що відповідають за перекачування оливи, також припиняють свою роботу.

На дорозі можна часто зустріти водіїв, які керують преміальними автомобілями, які, набираючи швидкість, лавірують крізь щільний потік машин, обганяють кілька транспортних засобів, а потім, різко загальмувавши на стоянці, одразу біжать у своїх справах. Цей агресивний стиль водіння серйозно впливає на автомобіль та його компоненти. Подібні маневри підходять швидше для гоночних змагань, де потрібен особливий підхід до експлуатації та обслуговування. Спортивні автомобілі не призначені для миттєвого вимкнення двигуна після напруженої поїздки. Гонщики, завершивши заїзд, завжди виконують коло, що охолоджує, щоб дати автомобілю можливість охолонути і відновити нормальну роботу механізмів. У цей період насоси продовжують прокачувати оливу, що допомагає запобігти перегріву.

Останні новини:  У Норвегії електромобілів побільшало, ніж бензинових авто

Однак, навіть якщо під капотом стоїть простенький 1,6-літровий атмосферний двигун, який не обладнаний турбонаддувом, охолодження перед вимкненням також має значення. Якщо після досягнення 4 тисяч оборотів відразу вимкнути двигун, мастило, яке вже перестане циркулювати, піддаватиметься локальному перегріву. В результаті чого олива може почати перегріватися в зонах з надмірною температурою, що призведе до зміни його структури та погіршення змащувальних властивостей. Вже вимкнена помпа також припиняє циркуляцію рідини, що охолоджує, що може викликати локальне закипання антифризу і утворення бульбашок газу. Зрештою, це призведе до утворення масляних відкладень на розжарених ділянках двигуна. Таким чином, перш ніж вимикати двигун, дуже важливо дати машині час працювати в режимі холостого ходу. Для атмосферних силових установок з автоматичною трансмісією достатньо лише 20-40 секунд, щоб система встигла охолонути.





autotheme.info

Останні новини:  Рідкісний автомобіль під назвою “Сонячний вогонь” помічений в столиці