Як вивести тарганів: ефективні способи боротьби

07.09.2024   12:20    431

Вивести тарганів буває нелегко, але є декілька ефективних способів боротьби з тарганами. Ви можете скористатися більш відповідними саме для вас, ми пропонуємо як народні, так і професійні методи – позбавтеся тарганів назавжди.

Народні засоби проти тарганів

Як тільки ви виявили у себе одиничних особин – відразу ж приймайтеся за боротьбу з ними, не пускайте ситуацію на самоплив, ймовірність того, що комахи через деякий час самі зникнуть, вкрай невелика, а ось сценарій, що вони розмножаться і ситуація набуде катастрофічних масштабів – дуже велика.

Повірте, вони поширяться і по вашому житлу, і по всьому будинку подібно до пожежі. Адже на їхніх лапках накопичуються пліснява, хвороботворні бактерії та віруси. Крім того, вони можуть викликати алергію та призвести до астми. Також відомо чимало випадків, коли таргани забиралися до вух, поки людина спить.

Таргани відомі своєю гарною пристосовністю до хімікатів, якими їх постійно труять. Тому виробники змушені постійно змінювати формулу. А ось до народних засобів такого звикання немає. До того ж вони нешкідливі для свійських тварин. Саме тому радимо вдатися до народних засобів, а якщо вони не допоможуть – у такому разі використати хімію.

Борна кислота

Засіб, який використовують десятиліттями. Воно недороге, доступне та дієве. А таргани не змогли виробити до речовини резистентність, оскільки вона не впливає на нервову систему, а просто роз’їдає травний тракт.

Борну кислоту можна придбати в аптеці. Краще взяти не розчин, а суху речовину в пакетику. Можна просто обробити їм плінтуси та інші поверхні, де найчастіше з’являються таргани.

Але ефект буде кращим, якщо зробити приманку, яку комахи з’їдять. Змішайте пару ложок порошку із сирим яєчним жовтком і скачайте з отриманої маси невеликі кульки. Розкладіть кульки у тих місцях, де бачите комах найчастіше. До складу кульок можна додавати ванілін, цукрову пудру, крохмаль, борошно – чим приємніше буде пахнути приманка, тим більше ймовірності, то таргани її з’їдять, адже у них чудово розвинений нюх.

Останні новини:  Велика різниця: що робити, якщо у вас з чоловіком не збігаються погляди на життя

Для людей і свійських тварин борна кислота нешкідлива, але краще проводити всі маніпуляції в рукавичках.

Нашатирний спирт

Комахи не переносять різких запахів, тому за допомогою нашатиря ви зможете захистити житло від міграцій тарганів із квартир неохайних сусідів. Змішайте чайну ложку нашатирю з літром води і протріть розчином плінтуси, підвіконня, меблі, вентиляційні решітки, труби та дверні отвори – всі можливі шляхи проникнення непроханих гостей у ваше житло.




Можна помити розчином нашатирю підлоги. Тільки проводьте всі маніпуляції у захисних рукавичках та щільній масці. Якщо є можливість виїхати з квартири на кілька днів – зробіть розчин концентрованішим і ароматнішим.

Крім того, таргани не люблять такі запахи: оцтової кислоти, хлорки, розчинників, лаків, фарб, бензину та гасу. Може допомогти і запах деяких рослин – часнику, герані, меліси, пижми, полину, евкаліпту. Спробуйте обробити поверхні розчинами цих речовин або просто перефарбуйте плінтус або предмети меблів фарбою з інтенсивним запахом, влаштуйте генеральне прибирання і невеликий ремонт — таргани цього не виносять.

Виморожування

Абсолютно безкоштовний та безпечний спосіб. Дорослі особини гинуть вже коли температура довкілля опускається нижче 5 градусів за Цельсієм. А ось для загибелі яєць потрібна температура нижче за нуль.

На жаль, незважаючи на безпеку та безкоштовність способу, його можна використовувати тільки взимку при дуже низькій температурі за вікном, і, перш ніж «виморожувати» всю квартиру, ви повинні подбати про те, щоб система центрального опалення залишилася порожньою, адже тоді ви ризикуєте розморозити труби. Те саме може осягнути і труби подачі холодно води — їх доведеться надійно загортати.

Останні новини:  Прості серветки допоможуть визначити натуральність шкіряних виробів

Температура нижче нуля для належного ефекту повинна триматися не менше чотирьох годин, але, навіть якщо ви відкриєте абсолютно всі вікна навстіж, квартира миттєво не охолоне.

Клейова пастка

Такий спосіб підійде, якщо населення не встигла сильно розростись. Пастку можна придбати або виготовити самостійно. У магазинах пропонують клейову пастку, а для самостійного виготовлення підійде глибока миска або баночка. Її зсередини слід змастити олією і покласти на дно трохи цукру, меду, печива, хліба або фруктів. Почувши запах приманки, тарган потрапить усередину, але через жир не зможе вибратися назад. Міняти таку пастку слід кожні три-чотири дні або частіше в міру наповнення.

Професійні методи боротьби з тарганами

Як ми писали вище — таргани мають властивість «звикати» до отрути, тому в магазинах краще купувати комбіновані засоби з кількома діючими речовинами.

Не забувайте, що всі інсектициди токсичні і можуть завдати шкоди здоров’ю людини та тваринам. При роботі з будь-якими професійними засобами обов’язково дотримуйтесь інструкцій на упаковці.

Гелі

Гелі наносяться точково до місць скупчення комах, тому відносно нешкідливі для тварин та дітей. Наносите їх у місця, де до них ніхто не дістанеться. Гелі липнуть на лапки комах і одна особина здатна принести отруту, що паралізує нервову систему, родичам.

Дія такого гелю зберігається до 30 днів. Потім його необхідно оновити, якщо це буде потреба. Кількість речовини, що наноситься, залежить від ступеня зараження квартири. Але якщо комах багато, позбутися їх лише за допомогою гелю буде складно.

Пастки

Пастки бувають різні: клейові, електричні, отруйні. Клейові працюють за тим же принципом, що й саморобні, описані вище. І поводитися з ними слід також.

Останні новини:  Як покращити концентрацію під час роботи

У електричні пастки тарганів заманює приманка, де потім вбиває слабким розрядом струму. У отруйних міститься отрута, яка діє за принципом гелю — тарган, що потрапив у пастку, заражається сам і заражає колонію.

Купивши одну з пасток, дотримуйтесь інструкцій на упаковці. Як правило, електричні довговічніші, але і більш дорогі.

Дрібні

Дрібні дешеві та популярні. На вигляд нічим не відрізняються від шкільного канцелярського крейди. Обробку крейдою слід робити двічі на місяць. Обов’язково користуйтеся рукавичками та маскою – крейда дуже токсична.

Аерозолі та спреї

Цей метод дозволяє позбутися тарганів швидко. Розпорошувати слід у засобах індивідуального захисту, уникаючи потрапляння на шкіру та в очі, у місцях скупчення комах. Як правило, аерозолі та спреї ще більш токсичні, ніж крейда і користуватися ними можна тільки в житлі без тварин та дітей. Після використання слід добре провітрити квартиру та провести генеральне прибирання. До того ж, саме до аерозолів таргани звикають найшвидше.

Ультразвукові відлякувачі

Ці пристрої не знищують комах, але змушують залишити приміщення, видаючи хвилі на частотах максимально неприємних. Вони працюють від мережі або на батарейках, безпечні для тварин і людей, і, крім того, можуть відлякати інших комах. Залежно від радіусу та терміну дії, коливається і ціна таких пристроїв.

Професійна допомога

Останній, але, напевно, дієвий спосіб боротьби з комахами, якщо інші не допомогли – скористатися допомогою людей, які займаються професійною дезінсекцією. Ціна на послугу залежить від площі приміщення та ступеня зараженості.

Багато фірм дають гарантію від повторної появи тарганів. Вона діє протягом кількох місяців. Але будьте готові, що перед обробкою доведеться провести ретельну підготовку території, до того ж, вам доведеться тимчасово залишити житло, а після повернення – провести генеральне прибирання за допомогою мильно-содового розчину та перепрати весь текстиль.