Як допомогти подрузі, коли вона переживає стрес

04.09.2024   19:00    253

Важко дивитися, як друзі переживають важкі часи. У такі моменти люди часто відчувають сором за те, що у них все добре, і шкодують, що не в силах вплинути на ситуацію. І нехай ви не можете зробити так, щоб у близьких завжди все було в порядку, у ваших силах підтримати їх, коли вони переживають стрес. Розповімо, як це зробити.

Візуалізуйте разом

Створення дошки візуалізації — хороший спосіб привести думки в порядок, заспокоїтися і визначитись з пріоритетами. Знайдіть побільше старих журналів, аркуш ватману (дошка з магнітами або холодильник теж підійдуть) та запропонуйте другові розважитися.

Шукайте серед ілюстрацій метафори все, про що він турбується. Придумуйте рішення або план дій з кожної проблемі. Іноді досить просто побачити все, що вас турбує, на одному аркуші, щоб розібратися в ситуації.

Слухайте

Якщо у вашого друга чи подруги екстравертний тип особистості, можливо, їм необхідно висловити свої переживання вголос, щоб знайти рішення. Все, що потрібно від вас в такій ситуації, — бути уважним, залученим слухачем. Піддакувати в потрібних місцях, показувати, що ви на боці друга чи подруги. З конкретними порадами краще бути акуратніше, ми вже розповідали, чому вони часто бувають поганими.

Організуйте чаювання

Останні новини:  Названий спосіб, який допоможе очистити від пилу будь-який килим без допомоги пилососу

Гарним супроводом для дружньої бесіди стане заспокійливий чай на травах. Наприклад, доведено, що ромашковий чай пов’язується з тими ж рецепторами мозку, що й препарат валіум. Зрозуміло, ефект від трав не такий потужний, як від транквілізаторів, але і шкоди немає. Зробіть заспокійливі чайні церемонії регулярними, з часом трав’яні настої допоможуть зменшити тривожність.

Практикуйте дихальні техніки

Дихальну гімнастику часто рекомендують як спосіб впоратися зі стресом, однак нею займатися поодинці хоче і може не кожен. Вивчіть кілька технік і запропонуйте другові попрактикувати їх разом. Почніть першими, і друг або подруга переконаються, що це не така вже дурна ідея.

Одна з найпростіших вправ: дихання 4-7-8. Повністю видихніть повітря через рот, потім вдихніть на чотири рахунки. Затримайте подих на 7 рахунків, а потім видихніть, рахуючи до 8. Декілька повторів достатньо, щоб прийти в себе.




Дізнайтеся, чим ви можете допомогти

Останні новини:  Поради, які допоможуть вам підтримати друга, коли він переживає непростий період в житті

Занепокоєння часто виникає, коли людина втрачає контроль над своїм життям. Через зміни, додаткові обов’язки або втому їй починає здаватися, що вона не справляється зі своєю роллю.

Ефективною підтримкою в такому випадку буде конкретна допомога. Запропонуйте звичайні побутові послуги: посидіти з дитиною, з’їздити кудись по справах подруги або допомогти з організацією, якщо мова йде про майбутню важливу подію. Нехай ця допомога буде здаватися незначною, головне, що ви візьмете на себе частину проблем і допоможеш=те подрузі розвантажити голову від дрібниць і зосередитися на більш важливих речах.

Придумайте заняття

Іноді стрес виникає з протилежної причини: не від дикої зайнятості, а від великої кількості вільного часу. Людина починає більше зациклюватися на ситуаціях, на які вона не в силах вплинути. Або чогось чекає, і занепокоєння про це не дає їй нормально жити.

В цьому випадку можна спробувати захопити друга якимось новим заняттям. Попросіть про допомогу: організувати вечірку, вибрати вбрання, запропонуйте зайнятися волонтерством. Залучіть його до свого ремонту, переїзду, толоки — фізична активність здорово допомагає відволіктися від нав’язливих думок.

Останні новини:  Практичні поради від відомого телеведучого про подорожі з домашніми улюбленцями без хлопіт

Створіть «коробку підтримки»

Якщо ви з подругою знаходитеся в різних містах або у вас просто немає можливості часто бачитися, проявіть турботу з допомогою «коробки підтримки». Покладіть туди все, що любить ваша подруга, що допомагає їй розслабитися, і що дасть привід позалицятися за собою. Це може бути книга про боротьбу зі стресом, аромасвічки, які-небудь ласощі, набір масок для обличчя. Додайте до них записку зі словами вдячності і компліментами.

Допоможіть знайти професійну допомогу

Іноді звичних побутових методів боротьби зі стресом недостатньо. Якщо тривожність стає хронічною, заважає нормально жити і варіант «відпочити і відволіктися» не приносить відчутного полегшення, це привід звернутися за професійною допомогою. Вивчіть тему і зробіть добірку книг або статей для натхнення. Знайдіть фахівців у цій галузі у вашому місті з груповими тренінгами (на який ви з подругою можете піти удвох) або індивідуальними консультаціями. Дізнайтеся поради професіоналів зі світовим ім’ям, досвід інших людей, які борються зі стресом.

Покажіть подрузі, що звертатися за допомогою у такій ситуації нормально, і їй не потрібно приховувати і ігнорувати свій стан.