Інвестори намагаються покинути Китай - The Telegraph

14.08.2024   12:41    216

Інвестори намагаються покинути Китай. Низький внутрішній попит і посилення геополітичної напруженості завдають удару по Пекіну.

Про це повідомляє The Telegraph.

Побоювання щодо майбутнього другої за величиною економіки світу призвели до того, що в період з квітня по червень іноземні інвестори вивели з країни 14,8 млрд доларів (11,6 млрд фунтів стерлінгів), свідчать дані Державного управління валютного контролю.

Це був лише другий випадок, коли з Китаю було виведено більше іноземних грошей, ніж інвестовано, з моменту початку спостережень у 1998 році, і це було значним коливанням порівняно з чистими $10 млрд, які були влиті в країну протягом перших трьох місяців цього року.

Останні новини:  Парламент Швейцарії збільшив фінансування армії більш як на €4 мільярди

Це сталося після того, як Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК), очолювана Саудівською Аравією, знизила свій прогноз зростання попиту на нафту, посилаючись на занепокоєння щодо китайської економіки.

Геополітична напруженість, слабка внутрішня економіка, падіння курсу юаня і низькі процентні ставки стали основними стримуючими факторами для ринку, попереджають економісти, на тлі гонки за продажем активів і виведенням прибутків за кордон.

Прямі іноземні інвестиції в Китай востаннє стали від’ємними восени 2023 року, коли інвестори вивели $12 млрд. У період з квітня по червень китайські компанії також інвестували за кордон рекордні $71 млрд, що на 80 відсотків більше, ніж у попередньому році.

Останні новини:  Ізраїль атакував сотню ракетних установок Хезболли

У сукупності це означає, що Китай зазнав рекордного чистого відтоку прямих інвестицій у розмірі $86 млрд.

Західні компанії, що експортують до США, переносять виробництво в більш дружні країни, такі як В’єтнам і Мексика, щоб зменшити ризики для своїх ланцюжків поставок.

Курс юаня знаходиться на історичному мінімумі по відношенню до долара США, а Китай знижує відсоткові ставки, що зменшує перспективи прибутковості для інвесторів, які вкладають готівку.

Останні новини:  NYT: Моссад мінував пейджери Хезболли через підставні фірми в Угорщині


newformat.info