США хочуть запропонувати Мадуро амністію в обмін на відмову від влади

12.08.2024   20:41    71

США хочуть запропонувати лідеру Венесуели Ніколасу Мадуро амністію в обмін на його відмову від влади. Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

28 липня президента Венесуели Ніколаса Мадуро оголосили переможцем на президентських виборах. Однак опозиція заявила про свою перемогу і фальсифікацію оголошених результатів. Після цього вони опублікували результати голосування, за якими опозиційний кандидат Едмундо Гонсалес набрав 67% голосів, а чинний Мадуро — лише 30%. З 29 липня у Венесуелі почалися протести.

США та Євросоюз перемогу Мадуро не визнають. Державний секретар Штатів Ентоні Блінкен заявив, що на президентських виборах у Венесуелі насправді переміг опозиційний кандидат Едмундо Гонсалес.

Останні новини:  У ЄС засудили масові вибухи пристроїв у Лівані

За словами держсекретаря США, Національна виборча рада Венесуели проголосила Мадуро переможцем на виборах «без підтверджуючих доказів». Установа досі не опублікувала детальних даних голосування або будь-яких таблиць підрахунку голосів, незважаючи на численні заклики венесуельців і міжнародної спільноти. Це позбавляє результати довіри, зазначив Блінкен.

Так, США тепер міркують над тим, як змусити Мадуро відмовитися від влади. Як стверджує одне з джерел видання, знайоме з обговореннями в адміністрації президента США Джо Байдена, один із варіантів — запропонувати амністію йому та його старшим помічникам, проти яких американський Мінʼюст висунув низку звинувачень і ввів санкції.

Останні новини:  Парламент Швейцарії збільшив фінансування армії більш як на €4 мільярди

Інше джерело, ознайомлене з перебігом переговорів, каже, що США готові гарантувати, що не переслідуватимуть цих фігурантів з метою екстрадиції. У 2020 році США оголосили винагороду в розмірі $15 мільйонів за інформацію, яка допоможе арештувати Мадуро. Його звинувачують у змові з метою заповнити США кокаїном.

Дії з боку міжнародної спільноти можуть бути єдиним способом покласти кінець 11-річного авторитарного правління Мадуро у Венесуелі.

Мадуро заявив, що він відкритий до переговорів, якщо Вашингтон «виявить до нього повагу». Інакше — він просить США «займатися своїми справами» і не втручатися у внутрішні справи Венесуели.




У США є п’ять місяців до інавгурації президента Венесуели, щоб схилити Мадуро відмовитися від влади в обмін на амністію. Однак ще багато залежить від результатів президентських виборів у США, що відбудуться листопаді. Скинути Мадуро з президентського крісла може бути складніше, якщо переможе Дональд Трамп. Він може покласти кінець будь-якому конструктивному діалогу, повернувшись до своєї агресивної політики щодо венесуельського лідера, яка почалася у 2019 році, коли його адміністрація запровадила санкції проти Венесуели та підтримала тіньовий уряд країни для повалення режиму.

Останні новини:  США розгорнули на Філіппінах потужний ракетний комплекс для стримування Китаю

Мадуро досі не довіряє Вашингтону, навіть попри те, що адміністрації Байдена скасувала більшість економічних санкцій у надії сприяти чесним і відкритим липневим виборам, кажуть джерела видання.


expert.in.ua