Танення льодовиків Антарктиди сповільнить підвищення рівня моря через підняття суходолу

07.08.2024   00:30    49

Попри припущення, що танення льодовиків безумовно ведуть до підвищення рівня моря, науковці з’ясували, що цей процес може бути повільнішим — завдяки підняттю суходолу внаслідок танення льодовиків Антарктиди. З таненням льодовики менше тиснуть на континентальну плиту Антарктиди, і вона підіймається. Завдяки цьому вплив танення льодовиків Антарктиди на підняття рівня моря може знизитися на 40 відсотків до кінця століття. Але це за умови низьких викидів парникових газів, відзначають дослідники у статті, опублікованій в Science Advances.

Наскільки танення льодовиків сповільнює підвищення рівня моря?

Використовуючи комп’ютерну модель, що описує в’язкість мантії під земною корою, науковці змоделювали вплив танення льодовиків Антарктиди на підняття суходолу, яке сповільнює підвищення рівня моря, за різних сценаріїв — з високим, помірним та низьким рівнем викидів парникових газів. Вони припустили, що за високого рівня викидів льодовик танутиме швидше, а суходіл не встигатиме підніматися, тому рівень моря зростатиме.

Останні новини:  Мікропластик вперше знайшли у тілі людини – The Times

Як виявилося, якщо знизити рівень викидів, то до 2500 року рівень моря знизиться на пів метра. Менш значущим був ефект у випадку помірного рівня викидів. Утім, у випадку високого рівня, до 2500 року рівень моря, навпаки, може піднятися на 0,8 метра. Більш точне моделювання допоможе передбачати підвищення рівня моря та затоплення прибережних територій залежно від танення льодовиків.

Останні новини:  Сахара зеленіє: супутники NASA зафіксували потоп у пустелі