Північна Корея розгорнула 1000 балістичних ракет Hwasong-11D на кордоні з Південної Кореї

06.08.2024   17:17    67

Це розгортання знаменує собою перший раз, коли Північна Корея публічно оприлюднила таку масштабну передачу зброї своїм прикордонним підрозділам. За словами Хан Квон Хі з Корейської асоціації досліджень оборонної промисловості, кожна пускова установка розрахована на чотири ракети. Хан припустив, що постачання зброї Північною Кореєю Москві могло вплинути на її здатність виробляти загалом 1000 ракет.

Промова Кіма на церемонії торкнулася зміни глобального стратегічного ландшафту, наголошуючи на необхідності для Північної Кореї зміцнити стримування війни у ​​відповідь на перетворення очолюваних США альянсів у військові блоки з ядерною базою. На фотографіях, опублікованих KCNA, зображені ряди ракетних установок з транспарантами, які проголошують:

«Відкриймо золотий вік розвитку оборонної промисловості під керівництвом великого товариша Кіма!» – Хонг Мін, старший аналітик Корейського інституту національного об’єднання, зазначив, що виробництво та демонстрація такої великої кількості ракетних установок свідчить про те, що подія була запланована на кілька місяців. Масштаби виробництва вимагали значних трудових ресурсів, що свідчило про добре скоординовані зусилля.

Серед присутніх на церемонії була донька Кіма, Джу Ае, яка, як повідомило шпигунське агентство Сеула, збирається стати спадкоємицею Кіма. На одній із фотографій видно, як вона плескає за спиною свого батька. Кім стверджував, що нові системи зброї були розроблені під його керівництвом, хоча експерти вважають, що вони, ймовірно, використовували модифіковані іноземні технології.

Відносини між Північною Кореєю та Південною Кореєю різко погіршилися з початку цього року і зараз перебувають на історичному мінімумі. Кім Чен Ин посилив випробування зброї та відправляє повітряні кулі, наповнені сміттям, через кордон. У відповідь Південна Корея відновила пропагандистські трансляції, призупинила військову угоду, спрямовану на зниження напруженості, і відновила бойові навчання біля кордону.

Останні новини:  Масові лісові пожежі в Португалії вбили 3 людей, ситуація не поліпшується

Наприклад, Пхеньян назвав Південну Корею своїм «головним ворогом», розпустив агентства, які займаються возз’єднанням і просвітницькою діяльністю, і погрожував війною навіть за мінімальні територіальні порушення, що призвело до агресивних військових навчань, включаючи запуск приблизно 200 артилерійських снарядів у спірні води, на що Південна Корея відповіла більшим артилерійським обстрілом. Крім того, із січня 2024 року Північна Корея представила кілька нових систем озброєння, наприклад нову 240-мм реактивну систему залпового вогню в лютому та основний бойовий танк Cheonma-2, оновлену версію моделі M2020, у березні. Нарешті, розірвання Північною Кореєю Всеосяжної військової угоди 2018 року ще більше загострило ситуацію, зводячи нанівець давні рамки безпеки та наближаючи півострів до межі конфлікту.

З січня 2024 року Північна Корея представила кілька нових систем озброєння, наприклад нову 240-мм реактивну систему залпового вогню в лютому та основний бойовий танк Cheonma-2, оновлену версію моделі M2020, в березні. (Джерело фото: KCNA)
З січня 2024 року Північна Корея представила кілька нових систем озброєння, наприклад нову 240-мм реактивну систему залпового вогню в лютому та основний бойовий танк Cheonma-2, оновлену версію моделі M2020, в березні. (Джерело фото: KCNA)

Станом на серпень 2024 року відносини між Північною Кореєю та Сполученими Штатами залишаються дуже ворогуючими, характеризуються взаємною недовірою та військовою позицією. Кім Чен Ин активно заявляв про підготовку до потенційного конфлікту зі США, посилаючись на передбачувані загрози від військової присутності США в Південній Кореї та більш широкі регіональні стратегії. Незважаючи на минулі дипломатичні зусилля, в останні роки Пхеньян повернувся до більш конфронтаційної позиції, включаючи збільшення ракетних випробувань, антиамериканські мітинги та публічні заяви про готовність застосувати ядерну зброю в разі необхідності. У відповідь Сполучені Штати продовжують наголошувати на політиці стримування та оборони, зберігаючи міцні військові альянси з Південною Кореєю та Японією, проведуть кілька спільних військових навчань, спрямованих на стримування північнокорейських загроз.

Hwasong-11D, вперше публічно випробувана в травні 2024 року під наглядом Кім Чен Ина, є оновленою версією KN-23, яка пройшла кілька успішних випробувань з моменту свого дебюту в 2018 році
Hwasong-11D, вперше публічно випробувана в травні 2024 року під наглядом Кім Чен Ина, є оновленою версією KN-23, яка пройшла кілька успішних випробувань з моменту свого дебюту в 2018 році

Військові союзники Північної Кореї

Відносини Північної Кореї з Росією стали тіснішими, особливо в світлі спільних стратегічних інтересів і протистояння впливу США в регіоні. Ці відносини були зміцнені завдяки нещодавньому підписанню всеосяжного стратегічного партнерства, яке включає договір про взаємну оборону, який зобов’язує обидві країни підтримувати одна одну в разі нападу третьої сторони. Ця подія відбувається в контексті постачання Північною Кореєю боєприпасів Росії для її війни в Україні, а Росія відповідає взаємністю, надаючи економічну та військову допомогу Північній Кореї.




Партнерство також включає співпрацю в передових військових технологіях, потенційно сприяючи ядерній і ракетній програмам Північної Кореї, а також потенційне перетворення російського літака на борти ранніх попереджень та контроль (AEW&C). Цей альянс викликав занепокоєння серед західних країн, зокрема Південної Кореї, Сполучених Штатів і Японії, щодо посилення військового потенціалу обох країн і потенціалу ескалації конфліктів у регіоні.

Останні новини:  Україна втратила позиції в рейтингу Найсильніших Армій Світу

Відносини Північної Кореї з ХАМАС, хоч і менш оприлюднені, також викликають міжнародне занепокоєння. Звіти свідчать про те, що Північна Корея надала різні форми підтримки ХАМАС, включаючи поставки зброї та військову підготовку. Ця підтримка узгоджується з ширшою стратегією Північної Кореї щодо взаємодії з групами та державами, які виступають проти політики США та Ізраїлю. Такі відносини ускладнюють ландшафт міжнародної безпеки та підкреслюють роль Північної Кореї у глобальному розповсюдженні зброї. Загалом, геополітичні маневри Північної Кореї відображають її стратегічні цілі щодо посилення військового потенціалу та залучення альянсів для врівноваження впливу Заходу.

Кім Чен Ин наголосив на необхідності постійного розширення ядерної програми Північної Кореї для протидії передбачуваним загрозам з боку Південної Кореї та США, санкціонуючи превентивні ядерні удари, якщо керівництво відчує загрозу. (Джерело фото: KCNA)
Кім Чен Ин наголосив на необхідності постійного розширення ядерної програми Північної Кореї для протидії передбачуваним загрозам з боку Південної Кореї та США, санкціонуючи превентивні ядерні удари, якщо керівництво відчує загрозу. (Джерело фото: KCNA)

Про ракети

Таким чином, 250 пускових установок Hwasong-11D, поставлених на передову, Північна Корея описує як здатні нести ядерну зброю. Кім Чен Ин наголосив на необхідності постійного розширення ядерної програми Північної Кореї для протидії передбачуваним загрозам з боку Південної Кореї та США, санкціонуючи превентивні ядерні удари, якщо керівництво відчує загрозу. Системи KN-24 Hwasongpo-11 мають дальність близько 210 км, достатню, щоб досягти Сеула, незважаючи на те, що вони дешевші та мають менший радіус дії, ніж ракети KN-23. Секретар Центрального комітету Трудової партії Кореї Джо Чун Рен повідомив, що спецзамовлення на виробництво нової балістичної ракети виконано. Кім Чен Ин висловив вдячність працівникам військової промисловості, назвавши оновлення і поповнення ракетного арсеналу історичною подією, важливою для оборони країни.

Останні новини:  Rheinmetall розробляє легку штурмову машину CARACAL 4x4

Hwasong-11D, вперше публічно випробувана в травні 2024 року під наглядом Кім Чен Ина, є оновленою версією KN-23, яка пройшла кілька успішних випробувань з моменту свого дебюту в 2018 році. Ця ракета має дальність дії від 100 до 180 кілометрів і може нести значну 4,5-тонну боєголовку, що робить її здатною наносити потужні удари по укріплених позиціях або критичній інфраструктурі. Hwasong-11D має автономну навігаційну систему, яка підвищує її точність, дозволяючи коригувати траєкторію посеред польоту, що ускладнює перехоплення. Розроблена для мобільних пускових платформ, Hwasong-11D підвищує свою живучість і гнучкість розгортання, здатна запускатися з різних платформ, включаючи модифіковані залізничні вагони та дорожні мобільні пускові установки.

Промова Кіма під час цього виступу підкреслила значні стратегічні та структурні зміни у середовищі військової безпеки навколо Північної Кореї, спричинені переходом очолюваних США альянсів до ядерного потенціалу. Він повторив, що справжній мир забезпечується сильною силою, а обороноздатність Північної Кореї має продовжувати розвиватися. Він розкритикував США та їхніх союзників за ескалацію військової напруженості та заявив, що військова експансія Північної Кореї є важливою для забезпечення її суверенітету та безпеки. Супутникові знімки підтвердили встановлення сотень ракетних установок на військовому парадному тренувальному комплексі Мірім між 3 і 4 серпня. Кім заявив, що нові системи озброєнь посилять здатність Північної Кореї реагувати на будь-які загрози та стануть потужним засобом стримування. Він заявив, що постійний розвиток військового потенціалу є життєво важливим для безпеки та процвітання нації.


wheel-news.com