В Антарктиді під льодовиком знайшли незвичайні геометричні візерунки

04.08.2024   17:30    57

The New York Times: незвичайні краплеподібні візерунки виявили під льодовиком Дотсона.

Учені з Гетеборзького університету у Швеції знайшли під шельфовим льодовиком Дотсона в Західній Антарктиді незвичайні структури довжиною до 400 метрів, що нагадують краплі. Про це повідомляє The New York Times.

У 2022 році науковий колектив використовував дистанційно керований апарат із сонаром для ретельного сканування нижньої поверхні льодовика. Це дало змогу створити найбільш деталізоване зображення підлідної структури.

Останні новини:  Україна має бути готовою до сильних землетрусів, — сейсмолог

Виявилося, що основа льодовика вкрита химерними візерунками, що нагадують краплі, які виступають із нерівних піків і западин у льоду. Експерти вважають, що ці форми виникли через нерівномірне танення льоду. Вода, що тече вздовж нижньої сторони льодовика, рухалася під впливом обертання Землі.

Вчені також з’ясували, що льодовик тане найбільш інтенсивно в місцях, де підводні течії розмивають його основу. Дослідники пояснили, що тріщини в льодовику дозволяють талій воді підійматися на поверхню, прискорюючи процес танення.

Останні новини:  Стало відомо, чому коти ненавидять закриті двері: розбиралися науковці

Шельфовий льодовик Дотсона істотно зменшився за останні 25 років. Його танення щорічно додає 40 мільярдів тонн прісної води в Південний океан, що посилює проблему підйому рівня моря.

Вчені висловили стурбованість можливим швидким руйнуванням льодовика в найближчі десятиліття. Це може призвести до підвищення рівня моря на 3,4 метра.