Україна має бути готовою до сильних землетрусів, — сейсмолог

Вчора,   23:30    97

Жителі Одеської області в понеділок могли відчути сильний землетрус, епіцентр якого розташовувася у Румунії. У майбутньому підземні поштовхи можуть посилитися, що призведе до певних наслідків для українських регіонів. Про це в коментарі ТСН розповів сейсмолог Олександр Кендзера.

За його словами, той землетрус, який стався в румунській зоні Вранча, особливої небезпеки для України не становив, але в майбутньому ситуація може кардинально відрізнятися.

Останні новини:  Науковці оприлюднили унікальний уламок НЛО, що впав на Землю 80 років тому

«Землетрус стався на глибині 135 кілометрів, де розміщений його осередок. Тому він відчувається на поверхні на дуже великій площі, зокрема і в південно-західних областях України та в Придністров’ї. Землетрус найбільше відчули жителі Румунії, Молдови, а в Україні підземні поштовхи зафіксовано в південно-західній частині Одеської області. Там він був слабеньким — не більш ніж 2-3 балів», — заявив Олександр Кендзера.

Землетрус такої сили, продовжує сейсмолог, здатний лише налякати людей, але аж ніяк не спричинити певні наслідки. Водночас загроза повторних підземних поштовхів в Україні залишається, хоч і спрогнозувати це важко.

Останні новини:  Українські науковці показали скіфські прикраси із зображенням битви Геракла з левом

«Маючи по сусідству зону Вранча, до виникнення землетрусів потрібно бути готовими. Допомогти в цьому може карта загального сейсмічного районування територій України. На ній чітко показано, що найбільша інтенсивність землетрусу із зони Вранча на території України може сягати 7 балів. Аналогічні струшування можуть проявлятися на ґрунтах третьої категорії на південному заході Одеської області», — підсумував Олександр Кендзера.

Останні новини:  Астрономи розгадали таємницю масштабних бур на Урані та Нептуні