Відмінно зберігся. У храмі Ангкор-Ват знайшли статую стража 13 століття

Сьогодні,   06:30    442

В археологічному парку Ангкор-Ват у Камбоджі, на території храму Бантей Прей, робітники виявили стародавню статую стража XIII століття.

Страж, або дварапала, виконаний з пісковика і був знайдений під воротами храму, що обвалилися. Археологи вважають, що статуя могла бути похована під час обвалення верхньої частини будівлі. Незважаючи на вік у 700 років і помітні пошкодження, вона збереглася в майже повному вигляді.

Останні новини:  Гігантська китайська гребля настільки велика, що впливає на обертання Землі

Дварапали — це типові вартові в буддійській, джайнській та індуїстській культурах. Вони зображуються у вигляді воїнів, які охороняють священні місця і тримають зброю, як правило, булаву. Виявлена статуя має висоту близько 1,6 метра, але розбита на шість частин, а частина зброї відсутня. Статуя виконана в стилі Байон, який вирізняється зображенням спокійних і злегка усміхнених облич Брахми і використовується в пізніх храмах Ангкора.

Останні новини:  Перше в історії фото Землі та супутника Марсу: унікальний знімок від марсохода Curiosity

Знахідка була зроблена на схід від других воріт храму, на глибині приблизно 80 сантиметрів. Найближчий значущий храм — Преа Хан, побудований королем Джаяварманом VII наприкінці XIII — початку XIV століть на честь його батька.

Виявлений страж буде переданий до музею Преа Нородома Сіанука-Ангкора для збереження і подальшого вивчення. Це відкриття стало частиною низки значних знахідок в Ангкор-Ваті, одному з найбільших археологічних парків світу. На початку року археологи знайшли понад 100 буддійських статуй у храмі Та Пром, також виконаних у стилі Байон.




Ангкор-Ват, об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, приваблює сотні тисяч туристів щороку.

Останні новини:  Мурахи-мутанти заполонили південь Німеччини: чим вони небезпечні