Супутники Starlink при падінні можуть руйнувати озоновий шар Землі

24.06.2024   05:30    420
При згорянні такі супутники викидають в атмосферу тонни оксиду алюмінію, що в найближчі роки може перевищити природній атмосферний рівень в 6,5 разів.

Дослідники з Університету Південної Каліфорнії виявили, що супутники зв’язку, зокрема Starlink, можуть суттєво шкодити озоновому шару Землі, коли падають з орбіти. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Geophysical Research Letters, повідомляє Independent.

Згідно з дослідженням, такі супутники викидають в атмосферу велику кількість газу оксиду алюмінію, який може руйнувати озоновий шар.

Останні новини:  Опубліковані вражаючі знімки Землі, зроблені астронавтами місій "Аполлон" в 60-х роках

Учені попереджають, що оксиди можуть залишатися в атмосфері та руйнувати озоновий шар протягом десятиліть.

Дослідники кажуть, що ці супутники сконструйовані таким чином, щоб згорати в атмосфері після закінчення терміну служби приблизно у п’ять років. Науковці порахували, що невеликий супутник під час згоряння виробляє близько 30 кг оксидів алюмінію. За словами вчених, лише у 2022 році падіння супутників могло принести в атмосферу близько 17 тонн крихітних частинок оксиду алюмінію.

Наразі на навколоземній орбіті перебувають понад 8000 інтернет-супутників, з яких близько 6000 належать компанії американського мільярдера Ілона Маска SpaceX. Тим часом попит на глобальне інтернет-покриття стимулює збільшувати запуски малих супутників зв’язку. Так, тільки SpaceX має дозвіл на запуск ще 12 000 Starlink. Amazon та інші технологічні гіганти також планують у найближчі роки запустити тисячі своїх супутників.

Останні новини:  Прогноз підтвердився: якої сили та коли вируватиме магнітна буря на Землі

За оцінками дослідників, якщо ці плани справдяться, через падіння супутників щороку буде викидатися понад 350 тонн оксидів алюмінію. Це майже на 650% перевищує природній атмосферний рівень і завдасть значної шкоди озоновому шару, життєво важливому для виживання на Землі. Він поглинає шкідливе ультрафіолетове випромінювання Сонця, яке може спричинити рак шкіри та навіть порушити врожайність сільськогосподарських культур і зашкодити виробництву їжі.