Вражає своєю простотою: винайдено новий спосіб очищення повітря

12.06.2024   05:30    32

Використовувати просте активоване вугілля для боротьби з наслідками кліматичної кризи вченим спочатку здалося божевільною ідеєю, але вона спрацювала.

Учені з Кембриджського університету створили електрифіковану «вугільну губку», здатну вбирати в себе із повітря надлишок вуглекислого газу. Використовувати просте активоване вугілля для боротьби з наслідками кліматичної кризи вченим спочатку здалося божевільною ідеєю, але вона спрацювала.

Про це повідомляється на сайті британського університету.

Останні новини:  Мікропластик вперше знайшли у тілі людини – The Times

Пристрій працює на основі активованого вугілля, яке часто використовується в побутових фільтрах для води.

Зарядивши вугільну «губку» іонами гідроксиду, що утворюють зворотні зв’язки з CO2, дослідники виявили, що заряджений матеріал може успішно вловлювати CO2 безпосередньо з повітря.

Заряджена вугільна губка також потенційно енергоефективніша, ніж нинішні підходи до вловлювання вуглецю, оскільки для видалення захопленого CO2 та його зберігання потрібні набагато нижчі температури.

Останні новини:  У Мексиці виявили стародавні гравюри майя

Більшість матеріалів, які використовуються наразі для уловлювання CO2 з повітря, необхідно нагрівати до температури до 900°C, часто з використанням природного газу, зазначають вчені. Однак заряджені вугільні губки, розроблені командою Кембриджа, вимагають нагрівання всього до 90-100°C – з цим можуть впоратися і пристрої, які працюють на відновлюваній енергії. Матеріали нагріваються за рахунок резистивного нагріву – зсередини назовні, що робить процес швидшим та менш енергоємним.

Останні новини:  Урагани, цунамі та виверження вулканів стануть частішими: скільки видів вони знищать

Вугільна губка, за словами вчених, може бути корисною не тільки для вловлювання вуглецю: пори деревного вугілля та введені в них іони можна точно налаштувати для захоплення низки інших молекул.