єВідновлення. Як працює програма, хто має шанси отримати допомогу від держави за зруйноване житло та в якому розмірі?

21

Ініційована у травні 2023 року Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України за участі міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, програма “єВідновлення” стала першим в світі подібним проєктом, – “подібних проєктів у світі ще не було”, заявляв один із її розробників, тобто проєктів націлених на компенсацію втрат зруйнованого житла через воєнні дії.

“єВідновлення” пропонує систематизований підхід до відшкодування втрат, зазначених постраждалими в результаті повномасштабної війни. На сьогоднішній день, з початку запуску програми близько 8 тисяч заявників подали запити на отримання державноої підтримки для придбання нового житла, із яких 1,636 вже отримали сертифікати, що підтверджують суму компенсації. Переважна більшість, – це мешканці  Харківської, Київської, Миколаївської, Чернігівської та Донецької областей.

Виплачувати компенсації через “єВідновлення” держава запланувала в кілька етапів:

  1. Перший, який запрацював 10 травня 2023, має покрити дрібний ремонт пошкоджених осель.
  2. Другий – відшкодування повністю зруйнованого житла. Його запустили 1 серпня 2023 року.
  3. Третій – компенсація капітальних ремонтів вартістю понад 200 тисяч гривень. Дата старту наразі невідома.
Останні новини:  Тепловізори iRay інновації, що відкривають нові горизонти

Важливою умовою для отримання компенсації є подання заяви через застосунок “Дія”. Відшкодування призначене як для невеликих ремонтних робіт, так і для повної реконструкції або придбання нової нерухомості. Особливістю є те, що кошти можна отримати на спеціальну картку в одному з українських банків і витратити їх лише на ремонт або будівельні матеріали, що виключає можливість їхнього нераціонального використання.

Проблеми, з якими зіткнулися люди

Серед головних викликів програми виявилися проблеми з відсутністю правовстановлюючих документів на житло. На жаль, 30–50% населення не мали і не мають правильно оформлених документів на право власності на будинки. Державний реєстр прав на нерухоме майно запрацював у 2013 році, і якщо права власності чи купівля/продаж були до цього року, то в електронному реєстрі документи на право власності відсутні. Тому на сьогодні немає іншого способу як тільки йти до суду і встановлювати. А в судах розгляд справ затягується.




Далі, – це неузгодженість оцінки збитків із реальними потребами заявників, а також відсутність деяких будівельних матеріалів у переліку дозволених до придбання за програмою.

Останні новини:  Как выбрать посуду для ресторана, кафе или бара

Ще одна проблема, з якою зіткнулися користувачі: замовлення послуг та купівля матеріалів для ремонту треба робити лише у зареєстрованих на порталі “Дія” компаніях та магазинах.

Після подачі заяви через застосунок “Дія” комісія місцевого самоврядування визначає суму компенсації. Важливим нововведенням стала можливість використання електронних житлових сертифікатів, які можна обміняти на житло на первинному або вторинному ринку, або ж інвестувати в майбутню нерухомість.

Жителі, які постраждали від воєнних дій, можуть обрати місце проживання за власним бажанням, використовуючи кошти компенсації для придбання квартири чи приватного будинку в будь-якій частині країни. Проте, через високу вартість будівельних робіт та матеріалів люди висловлюють занепокоєння щодо адекватності сум компенсацій.

“У нас є побудовані будинки, наприклад, початку 20-го століття, середини 20-го століття, де матеріалом використовувалось дерево. Дерева в чек-листі немає”.

“Не на все можна витратити ці кошти. Дрібниці для робочого, по списку, який він пише, ми не можемо купити. Наприклад, у двері міжкімнатні, які вижили, там такі язички, дві ці детальки 1300 гривень. Ми кинули їх у кошик в “Епіцентрі”, а купити не можемо, бо це не підлягає до єВідновлення.” – зі слів людей, які скористалися вже програмою.

Останні новини:  Основные инструменты для работы со кожей

У такому контексті, бізнес-сервіс DOMOVA пропонує інноваційне рішення для власників квартир у постраждалих будівлях. З одного боку, власники мають можливість продати своє майно за ціною, яка перевищує ринкову. З іншого – забезпечується прозорість угод з продажу аварійного житла та купівлі об’єктів під реконструкцію.

Заключні думки

Програма “єВідновлення” та подібні ініціативи демонструють комплексний підхід держави та приватного сектору до відновлення житла, зруйнованого в результаті війни. Незважаючи на певні виклики, ефективна реалізація цих програм має велике значення для забезпечення гідних умов проживання постраждалих українців та відновлення інфраструктури країни. Спільними зусиллями держави, громад та бізнесу можна досягти значного прогресу у відновленні та розвитку України після завершення повномасштабної війни.