Учені знайшли органічні молекули, здатні вціліти на Венері

Сьогодні,   18:30    132

Американські астробіологи з Чиказького університету виявили набір органічних молекул, які можуть існувати в суворих умовах Венери й сприяти виникненню життя. Дослідження опубліковано на порталі нерецензованих наукових матеріалів arXiv.

Серед кам’янистих планет Венера має найбільшу за обсягом атмосферу. Таким чином, хоча її поверхня негостинна, в її атмосфері є області, які найбільше схожі на Землю, ніж будь-де ще в Сонячній системі.

Останні новини:  Вчені розгадали таємницю подорожей вікінгів до серця Арктики

У новому дослідженні команда протестувала різні будівельні блоки в умовах, подібних до венеріанських, щоб побачити, чи зможуть вони витримати небезпечну природу планети.

Учені зосередилися на ліпідах – основі мембранної структури живих клітин. Фахівці помістили ліпіди в пробірки й піддали їх впливу сірчаної кислоти, з якої складаються хмари Венери.

Останні новини:  В Данії відкопали 50 повністю збережених скелетів вікінгів віком близько 1000 років

Результати показали, що деякі ліпіди не тільки розчиняються в сірчаній кислоті, а й утворюють структури в агресивному середовищі.

Дослідники дійшли висновку, що деякі аспекти органічного життя можуть використовувати сірчану кислоту замість води для підтримки біологічних процесів.

«Продемонструвавши стабільність ліпідних мембран у цьому агресивному розчиннику, ми зробили значний крок уперед у вивченні потенційної придатності для життя концентрованого сірчанокислотного хмарного середовища на Венері», – підсумували автори статті.

Останні новини:  У Києві зафіксували 11 температурних рекордів за вересень