Вчені розгадали таємницю подорожей вікінгів до серця Арктики

Вчора,   21:30    533

Вчені проаналізували генетичні дані артефактів зі слонової кістки, які виставлені у європейських музеях. Загалом на дослідження було представлено 31 зразок. Як виявилося, вікінги плавали до Гренландії за моржовими бивнями.

Під час видобутку дорогоцінної слонової кістки вікінги перетиналися з представниками інших культур на зразок інуїтів та тунітів. Половина досліджених вченими артефактів виготовлена ​​з бивнів тварин, що мешкали між арктичною Канадою та північно-західною Гренландією. Таким чином, від норвезьких поселень на південному заході вікінги віддалялися досить далеко.

Останні новини:  Вино з гробниці: в Іспанії знайшли напій, якому понад 2 тисячі років

Зроблене вченими відкриття свідчить, що торгівля слоновою кісткою в епоху вікінгів велася масштабно. Археолог із Лундського університету Пітер Джордан із цього приводу зазначив, що дістатися до Гренландії було не так просто через морські льоди. Щороку вони тануть, утворюючи 10-тижневе вікно для подорожей на північ.

На думку еколога Мортена Танге Ольсена з Копенгагенського університету, норвежці не лише взаємодіяли з представниками корінних народів Північної Америки, а й вели з ними торгівлю. Таким чином, крім фермерства, скандинави займалися стратегічною торгівлею та видобутком ресурсів.

Останні новини:  У жовтні комета Атлас пройде особливо близько до Землі

Попит на слонову кістку у Європі був аномальним. Це призвело до повного винищення моржів в Ісландії та значного скорочення популяції в Гренландії. Саме тому вікінги перестали плавати до серця Арктики у 1400-х роках.