На парламентських виборах в Австрії перемагають ультраправі

Вчора,   22:24    242


На парламентських виборах в Австрії перемагають ультраправі

Відповідно до перших прогнозованих результатів, на виборах Національної ради (нижня палата парламенту) перше місце посідає Австрійська партія свободи (FPÖ) – ультраправа політична сила, яка займає також проросійську позицію.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це свідчать результати дослідження, проведені інститутом соцдосліджень Foresight на замовлення суспільного телерадіомовника ORF.

Згідно з першими так званими екстраполяціями (Hochrechnung) – прогнозованими загальними результатами виборів на основі вже порахованих голосів на закритих раніше дільницях, а також з урахуванням попереднього досвіду та тенденцій – FPÖ набирає 29% голосів, що на 13% більше, ніж на минулих виборах 2019 року.

Останні новини:  На Балканах може з'явитися найменша держава у світі

Правляча Австрійська народна партія (ÖVP) на чолі з канцлером Карлом Негаммером перебуває на другому місці з 26,2% (на 11% менше, ніж на попередніх виборах).

На третьому місці — Соціал-демократична партія Австрії (SPÖ), за яку могли проголосувати 20,7% виборців, що практично дорівнює результату минулих виборів.

Партія «Зелені», яка перебувала як менший партнер у нинішній правлячій коаліції з ÖVP, набирає 8,9% голосів, що на понад 5% менше, ніж результат 2019 року.

Своє місце у парламенті зберігає ліберальна партія NEOS із результатом 9,1% (майже на 1% краще, ніж на минулих виборах).

Згідно з прогнозованими результатами, Комуністична партія Австрії (KPÖ) та Пивна партія не потрапляють до Національної ради, набираючи 2,3% та 2,1% відповідно.

Останні новини:  Українці перші: GiveMeSport склав рейтинг найкращих боксерів 21 столітті

Похибка екстраполяцій – 1,6%.

Відповідно до результатів опублікованих «екстраполяцій», місця у 183-місній Національній раді можуть бути розподілені таким чином: FPÖ – 57 мандатів, ÖVP – 51, SPÖ – 41, NEOS та «Зелені» – по 17.

Соцопитування прогнозували перемогу ультраправої Австрійської партії свободи, однак це не означає її автоматичний прихід до влади – усі партії, за винятком ÖVP, виключають можливість утворення коаліції з цією ультраправою силою. При цьому, в очолюваній нинішнім канцлером Карлом Негаммером Австрійській народній партії висунули вимогу можливої коаліції з FPÖ – вона може відбутися лише без участі радикального лідера Австрійської партії свободи Герберта Кікля. Така вимога «народників» наразі відкидається з боку керівництва FPÖ.




Отже, за результатами парламентських виборів в Австрії очікуються складні коаліційні переговори. Повторення коаліції між ÖVP та «Зеленими» виглядає неможливим через брак голосів для цього, а також через суттєві суперечності між двома нинішніми коаліційними партнерами. Не виключається також, що вперше в історії країни буде утворена трипартійна коаліція, без участі FPÖ – між ÖVP, SPÖ та NEOS.

Останні новини:  Республіканці закладають правові основи для скасування результатів виборів

Фото: IMAGO/dts Nachrichtenagentur


ukrinform.ua