Ferrari здобула дубль у гонці Гран Прі США

Сьогодні,   05:31    147
Гонщик Ferrari Шарль Леклер переміг в основній гонці Гран Прі США, в той час як Макс Ферстаппен та Ландо Норріс продемонстрували титанічну боротьбу між собою.

Після кваліфікації стало відомо, що Джордж Расселл стартуватиме з піт-лейн після ремонту пошкоджень, які отримав болід Mercedes від аварії на останніх хвилинах фінальної кваліфікаційної сесії. 

Погода залишалась теплою й безхмарною, температура повітря становила 27 градусів, а треку – 46 градусів. 

За прогнозами команди могли поїхати на стратегії, як з одним та й двома піт-стопами. Для тих, хто зробить зупинку до 18 кола, мало бути два піт-стопи. Для тих, хто дотягне до 24 кола, могла відкритись можливість тактики з одним піт-стопом. 

Всі пілоти топ-10 обрали новий комплект Medium для старту, як й Хюлькенберг та Окон за ними. Стролл (на вживаному), Колапінто, Хемільтон, Лоусон та Расселл вибрали Hard. Албон, Чжоу та Боттас вирішили стартувати на Medium. 

На старті Норріс та Ферстаппен загрались у боротьбу та обидва перегальмували. Цим скористались гонщик Ferrari: Леклер вийшов на першу позицію, а Сайнс на третю. 

Сайнс почав атакувати Ферстаппен майже одразу й Макс навіть залишив трек у намаганні захистити позицію. Також у першому повороті зіткнулись Окон та Албон. 

Також суттєво покращили свої позиції Цунода (+2), Хемільтон (+5), Лоусон (+5). Проте вже на третьому колі Льюїс не втримав свій болід й вилетів у гравій, викликавши жовті прапори. 

Гонщик Mercedes був змушений залишити болід в гравійній пастці 19-го повороту, а гоночна дирекція випустила сефеті-кар. 

Топ-10 на цей момент виглядала так: Леклер, Ферстаппен, Сайнс, Норріс, Піастрі, Гаслі, Магнуссен, Цунода, Перес та Алонсо. 

Періодом сефеті-кара скористався лише Албон, який заїхав у бокси й виїхав останнім. 

Гонка була відновлена на 6-му колі й Ферстаппен спробував тиснути на Леклера, але монегаск потрохи почав від’їжджати від опонента. Вже за коло Шарль виїхав за межі DRS Макса. 

Останні новини:  Ferrari представила 1200-сильний суперкар F80, його випустять обмеженою серією

Наступними колами у стані лідерів не сталось змін, але позаду Хюлькенберг обігнав Алонсо, Лоусон обійшов Чжоу. 

На 9-му колі Сайнс почав відставати від Ферстаппена й жалівся на відсутність потужності й запах палива у машині. Проте після інструкцій з налаштування болід іспанця знову поїхав, хоча вже поступався 1,5 с Ферстаппену та 6 с Леклеру. 

На 12-му колі Лоусон обігнав Алонсо й цим знову наче порушив спір, який розгорнувся між ними цього вікенду. 

На 14-му колі Расселл при обгоні Боттаса витіснив болід фіна за межі треку й вже через два Джорджу призначили 5-секундний штраф. 

Магнуссен першим почав хвилю піт-стопів серед топ-10 й заїхав у бокси на 18-му колі. Данець отримав Hard й став 17-м. Фактично Кевін запустив маховик піт-стопів. 

Цунода та Гаслі відвідали бокси на 19-му колі та також вирішили перейти на Hard. Ранній піт-стоп говорив про стратегію двох піт-стопів або погану гуму наприкінці. 

На 21-му колі Леклер зміг відірватись на 8,5 секунд від Ферстаппена, а Сайнс відстав ще на 1,8с. За розрахунками Карлос міг відіграти 1,6 с в разу успішного піт-стопу й “підрізати” позицію Макса. 

Сайнс відправився в бокси на 22-му колі й перейшов на Hard. Іспанець виїхав 5-м й, що важливо, перед Пересом. Карлос одразу показав фіолетовий перший сектор й найкраще коло (1.38.731).  

На 25-му колі Ферстаппена все ж закликали в бокси й на нових Hard він повернувся далеко позаду Сайнса (+4,486с). 

Після цього Ferrari закликала в бокси Леклера, який мав перевагу над Норрісом у 13 секунд. Шарль виїхав третім, але гонщикам McLaren ще потрібно було змінити гуму. Перес також зробив піт-стоп на 27-му колі. 

На 28-му колі топ-10 виглядала так: Норріс (без піт-стопа), Піастрі (без піт-стопа), Леклер, Сайнс, Ферстаппен, Расселл (без піт-стопа), Лоусон (без піт-стопа), Колапінто (без піт-стопа), Магнуссен та Перес. 

Останні новини:  Новий електрокросовер Kia помітили перед дебютом

Хоча Норріс та Піастрі програвали Леклеру майже половину секунди на колі, команда McLaren тримала боліди на трасі й, мабуть, хотіла створити гонщикам вигідні позиції на фініші гонки. Також McLaren прагнула відповісти Ferrari за провал стратегії в Італії. 

Проте вже на 31-му колі Леклер наздогнав Піастрі та пройшов його. Норріса одразу закликали в бокси й на нових Hard Ландо виїхав 5-м. 

Таким чином, Леклер вийшов у лідери на 32-му колі. Піастрі відвідав бокси на 33-му колі й виїхав позаду Норріса. Оскар отримав перевагу в шинах на Сайнсом майже у 10 кіл. 

Норріс на 34-му колі показав найкраще коло, яке щоправда вже наступного кола перевершив Леклер. 

В цей же час Ферстаппен не міг підтримувати темп Норріса й гонщик McLaren почав наближатись. 

Лоусон нарешті зробив першу зупинку на 37-му колі й перейшов на Medium, але опинився на 12-му колі (саме попереду напарника Цуноди). 

На 40-му колі Колапінто також зробив свою першу зупинку й гума Medium обіцяла йому багато обгонів наприкінці гонки. Расселл аналогічно змінив Hard на Medium на 41-му колі й став 8-м. 

Порядок у топ-10 виглядав так: Леклер, Сайнс (+6с), Ферстаппен (+7с), Норріс (+1,5с), Піастрі (+8,8с), Перес (+27с), Хюлькенберг (+5,8с), Расселл (+3,1с), Лоусон (+8с) та Гаслі (+4с). 

Останні новини:  Менше 6 л на 100 км: Honda представила новий ​​гібридний кросовер Breeze (

Поки гонщики Ferrari обмінювались лише найкращими колами, Норріс наближався до Ферстаппена, а Расселл – Хюлькенберга. 

На 44-му колі Норріс вже увійшов у зону DRS Ферстаппена, але Макс ще міг варіювати запасом потужності батареї. Розрив то скорочувався до 0,4, то збільшувався до 0,7. 

В цей же час Расселл без проблем обійшов Хюлькенберга й почав наздоганяти Переса, до якого було ще 6 секунд. 

На 47-му колі після блокування коліс Ферстаппеном Норріс зміг наблизитись максимально й навіть поборотись в деяких поворотах.  

Наступними колами обидва гонщики боролись й насолоджувались цією боротьбою без жодного натяку на брудні рухи. 

Нарешті на 52-му колі після довгої зони DRS Норріс обігнав Ферстаппена у 12-му повороті, але з порушенням меж траси. Гоночна дирекція розглянула цей інцидент та враховуючи кілька попередніх порушень Норріса з виїздом за межі траси (три страйки) – Ландо отримав 5-секундний штраф. 

На 54-му колі Расселл наздогнав Переса, але обігнав мексиканця лише на фінальному колі. 

Лідер гонки Леклер без проблем доїхав до фінішу, а Сайнс забезпечив команді дубль. 

Норріс зміг відірватися від Ферстаппена лише на 4 секунди, а отже втратив третю позицію на користь Ферстаппена. Таким чином, Макс знову збільшив свою перевагу над найближчим суперником в особистому заліку. 

Піастрі фінішував п’ятим, а Расселл став шостим після старту з піт-лейну. Хоча Перес фінішував сьомим, мексиканець випередив всіх претендентів на своє місце. Хюлькенберг втримав восьме місце й здобув чергові бали для Haas, а Лоусон здобув перші очки в Ф1. Колапінто замкнув топ-10. 

Цікаво, що на подіумі лише Леклер отримав повноцінний трофей, а інші пілоти та представник Скудерії – мінішини від Pirelli. 

Тим не менш, у заліку пілотів все ще тримає боротьба за титул, а у Кубку конструкторів на перемогу претендують взагалі три команди. 



motorcar.com.ua