Фахівець розповів, чому їзда на малих швидкостях шкідлива для двигуна автомобіля

Сьогодні,   17:31    411

 

Правила екодрайвінгу зрозумілі – потрібно динамічно розганятися до постійної швидкості та швидко перемикатися на наступні передачі. Проблема полягає в тому, що деякі водії непотрібно навантажують двигун свого автомобіля, наприклад, намагаючись їхати на занадто низькій швидкості або, що ще гірше, намагаючись прискоритися, коли двигун не в ефективному діапазоні обертів. Це може вплинути на його термін служби та призвести до дорогих проблем.

Екодрайвінг (економічне водіння) – це стиль водіння, який при оптимальному використанні приносить користь у вигляді менших рахунків на заправці. На жаль, занадто прискіпливе дотримання правил економічного водіння також може призвести до навантаження на важливі компоненти системи приводу та призвести до таких явищ, як супердетонаційне згоряння (LSPI) або проблеми з маховиком.

На яких обертах слід перемикати передачі в автомобілі?

Загальне правило полягає в тому, що в бензинових двигунах перемикання передач має відбуватися приблизно при 2500 об/хв, а в дизельних двигунах – приблизно при 2000 об/хв. Звичайно, кожен двигун має різні характеристики, і ці значення відрізняються залежно від моделі. Крім того, є також питання самої дорожньої ситуації – коробка передач працює по-різному під час спокійної їзди та по-різному, коли нам потрібно сильніше прискоритися. І саме тут криється проблема для водіїв, які занадто дотримуються правил економічного водіння, які стверджують, що окремі передачі слід вмикати якомога швидше.

Найчастіше мова йде про ситуацію, коли водій сильно натискає на педаль газу на занадто високій передачі (занадто низькі обороти двигуна), яка не має «сили» для руху, тому що створює занадто низький крутний момент. Такий ефект може призвести до швидкого зносу елементів двигуна.

Останні новини:  BMW відкликає нові 5- і 7-Series через дефект рульового вала

Отже, коли перемикати передачі? Варто відчути момент, коли автомобіль плавно розганяється після натискання на педаль газу, і намагатися тримати оберти двигуна в діапазоні, де він створює максимальний крутний момент. У дизельних двигунах максимальний крутний момент досягається швидше, ніж у бензинових агрегатів, тому в автомобілях, оснащених ними, перемикання передач на більш низьких оборотах не так сильно впливає на динаміку, зберігаючи витрату палива на низькому рівні. Аналогічна ситуація і в автомобілях, оснащених бензиновими двигунами з турбонаддувом.

Що викликає детонаційне горіння, або LSPI?

Надмірне навантаження на двигун, тобто їзда на низьких швидкостях і особливо спроби прискоритися з них, може призвести до явища під назвою LSPI (low-speed pre-ignition), тобто т.зв. детонаційне або супердетонаційне горіння. Автомобілі з безпосереднім уприскуванням палива та двигуни з турбонаддувом малого об’єму особливо чутливі до цієї проблеми. Для належного горіння паливно-повітряної суміші іскра має виникнути в певний момент, а поршень має бути в оптимальному положенні. Однак якщо суміш самозаймається до появи іскри, і цей процес відбувається в багатьох місцях одночасно, створюється ударна хвиля величезної сили. Поширюючись з великою швидкістю, він може пошкодити елементи кривошипно-поршневої системи. Це проявляється характерним стуком двигуна, який з часом може перерости в металевий дзвін.




Ця проблема в основному стосується сучасних двигунів, де впорскування бензину може бути надто багатим, що означає, що паливно-повітряна суміш не повністю випаровується в камері згоряння та недостатньо добре змішується з повітрям. У результаті частина палива не згорає повністю, а його залишки осідають у вигляді вуглецевих відкладень. Цей нагар накопичується на форсунках, що призводить до їх забруднення і знижує ефективність вприскування палива в циліндри. Нагріті вуглецеві відкладення діють як імпровізована «свічка», викликаючи передчасне займання впорскованого палива.

Останні новини:  Український всюдихід рятує американців від наслідків урагану

Такі неконтрольовані процеси згоряння дуже шкідливі для двигуна, оскільки вони відбуваються до того, як поршень досягне належного положення. Як наслідок, горіння може призвести до серйозних пошкоджень двигуна або навіть його повної поломки. LSPI руйнівно діє на кривошипно-поршневу систему, включаючи підшипники, кільця і ​​шатуни.

Які правила екодрайвінгу?

Окрім їзди з постійною швидкістю на максимально великій відстані та перемикання передач на оптимальних обертах двигуна, варто пам’ятати й інші принципи екодрайвінгу. У більшості випадків, наприклад, під’їжджаючи до перехрестя, варто загальмувати двигуном, тобто відповідно зменшивши передачі, дозволивши автомобілю зменшити швидкість. Не рекомендується використовувати нейтральну (холосту) передачу, за винятком випадків, коли до місця зупинки потрібно подолати кілька сотень метрів. Під час їзди без газу двигун не споживає жодної краплі пального, а додатковою перевагою є те, що водій може прискоритися в будь-який момент без перемикання передач. Така поведінка також особливо корисна і рекомендована під час їзди в горах, коли гальмування двигуном не перевантажує гальмівну систему.

Останні новини:  Під загрозою кожен водій: що робити, якщо зламався ключ у замку запалювання

Вміла їзда в еко-стилі може принести відчутну користь – насамперед меншу витрату палива (до 5-25%), а також менший знос вузлів автомобіля (зокрема елементів гальмівної системи).


ampercar.com