Археологи виявили в Тунісі незвичайну 7700-річну страву

Сьогодні,   19:30    402

Археологи виявили у Тунісі останки варених равликів, яким 7700 років. Зроблене вченими відкриття говорить про те, що традиція збору равликів має давнє коріння, пише Phys.org.

Понад 35 тис. останків равликів було знайдено в Тунісі ще 2012 року. За словами доктора Ісмаїла Саафі, який керував дослідженням, 41 останок мав непошкоджені епіфрагми. Равлики використовують їх для захисту від посухи, екстремальних температур та інших несприятливих кліматичних умов.

Останні новини:  Штучне павутиння піднімає вагу у 80 разів більшу за власну

Ці мембрани захищають равликів від втрати води. Неушкоджені епіфрагми в останках свідчать про те, що 7700 років тому для збирання равликів у Тунісі використовувався унікальний метод. Це перше свідчення споживання людьми на півночі Африки равликів Sphincterochila candidissima з епіфрагмами.

Етнографічне дослідження під керівництвом доктора Саафі було проведено вченими в Аулед-Саїді. Місцеві жителі збирають равликів досі. Зокрема, вони вживають вид Cantareus apertus, який також здатний виробляти епіфрагми. Равликів без мембрани збирачі викидають, оскільки їх прийнято вважати нечистими.

Зроблене вченими відкриття дозволяє отримати уявлення про кулінарні та культурні традиції населення стародавнього Тунісу. Воно доводить, що равликів у північній Африці їдять дуже давно.

Останні новини:  ДНК Христофора Колумба розкрила нові факти про його походження