10 способів почати готувати вдвічі швидше

Сьогодні,   20:02    215

 

Багато хто з нас проводить на кухні більше часу, ніж хотілося б, але навіть якщо це не так, правильна організація допомагає суттєво скоротити час, що йде на приготування їжі. Можливо, ознайомившись із цими порадами, ви й не навчитеся готувати обід із трьох страв за п’ять хвилин — але те, що на це йтиме менше часу, — факт.

Порада перша: Підготуйте все заздалегідь

Продукти, посуд, ножі тощо — все має бути у вас під рукою. Якщо ви збираєтеся готувати за рецептом, подумайте, що вам знадобиться, і звіртеся, де це лежить. Ця порада, втім, актуальна у всіх сенсах. Уявіть собі — у вас тут булькає, тут шипить, а ви носитеся по кухні в пошуках спеції, що кудись поділася. Така ситуація загрожує не тільки втратою часу і нервів, але й тим, що, відволікаючись на незаплановані пошуки, можна занапастити вечерю за дві секунди!

Порада друга: Залучайте помічників

Хтось стоїть біля плити, а хтось лежить на дивані. Несправедливо, чи не так? Виправте цю ситуацію! Якщо вам будуть заперечувати (і будуть!), не вірте словам про низьку ефективність рабської праці — для того, щоб почистити картоплю, помити зелень, натерти сир та іншими простими завданнями впорається навіть дитина. Зате вдвох, утрьох, вчотирьох ви впораєтеся набагато швидше – що цілком логічно.

Останні новини:  Як смачно посмажити баклажани, щоб не було великої кількості олії

Порада третя: Підтримуйте порядок та чистоту

Готувати на брудній та не прибраній кухні не лише неприємно та не цілком корисно з погляду гігієни. Це ще й розтягує час готування, оскільки для точних і швидких дій вам потрібен вільний простір, а розмірковуючи, де що лежить, ви марно втратите час. Не гребуйте регулярного прибирання, особливо якщо її можна перекласти на когось іншого (див. вище).

Порада четверта: Як слід екіпіруйтеся

Для того, щоб приготувати повноцінний обід, необхідний мінімум посуду та начиння, проте додаткове спорядження істотно полегшить ваше життя. Гостро відточені ножі, термометри для духовки, блендер – всі ці пристрої, як і сотні інших, не тільки допоможуть вам розширити свій кулінарний арсенал, а й заощадять ваш час. Якщо ви відчуваєте, що щось істотно вам допоможе, і ви можете це собі дозволити — не варто відмовляти.

Порада п’ята: Продумуйте одночасність дій

Якщо ви фізично не можете зробити щось швидше, потрібно вигадати спосіб вмістити в одну хвилину якнайбільше корисних дій. Якщо ви дійсно хочете все встигнути, поєднуйте те, що можна робити одночасно. Приклад – наріжте те, що обсмажуватимете в першу чергу, а в процесі смаження ріжте все інше. Те саме відноситься до варіння супів та інших процесів, що передбачають поступову закладку інгредієнтів, не кажучи вже про одночасне приготування основної страви та гарніру. Головне тут — правильно розрахувати свої сили: не вистачало тільки, щоб усе підгоріло через те, що ви не вклалися у кілька хвилин.

Останні новини:  Які нюанси заважають приготувати апетитні голубці

Порада шоста: Те, що можна – готуйте заздалегідь

Власне, я говорю не про те, щоб наварити борщу на тиждень уперед, хоча це теж здорово економить час та сили. Йдеться про напівфабрикати — не про ті напхані хімією сурогати, що продають у магазинах, а про все те, що можна приготувати заздалегідь і потім використовувати при необхідності. Заморожений бульйон, всілякі соуси, маринади та заготівлі – ось лише небагато з того, що необов’язково (а іноді й неможливо) готувати щоразу заново. Головне тут не переборщити: в основному, їжа, приготовлена ​​і відразу ж з’їдена, набагато смачніша і корисніша.

Порада сьома: Привчайте себе до безвідходного виробництва

Здавалося б, ця порада виключно в галузі економії грошей, і жодного відношення до економії часу не має. Однак одне тісно пов’язане з іншим, і недарма Джеймі Олівер постійно дає поради про те, куди використовувати продукти, а Гордон Рамзі змушує всіх своїх кухарів здавати тест на приготування відмінної страви з того, що залишилося після готування. Якщо добре поворушити мізками, цілком можна скомпонувати меню так, щоб вичавити максимум з усіх продуктів. Викидаючи щось, що ще можна використати, ви викидаєте не лише свої гроші, а й час — адже чистку, нарізку та інші приготування йдуть безцінні хвилини.

Останні новини:  Осіння випічка: гарбузова плачинда, що тане в роті

Порада восьма: Не гребуйте маленькими хитрощами

Існують різні дрібниці, застосування яких може здорово полегшити вам життя. Наприклад, закинувши борошно і нарізане м’ясо, шматоки риби чи печінки, в пакет і кілька разів добре струшивши, ви швидко запаніруєте всі шматочки, а надрізавши помідор і ошпаривши окропом, ви зможете легко його почистити. Головне — не опуститися в прагненні якнайшвидше втекти з кухні до використання бульйонних кубиків тощо. Кухонний самурай знає межу між дозволеним та забороненим.

Порада дев’ята: Готуйте швидкі страви

Ви прочитали всі вищезазначені поради, але так і не змогли заощадити час на приготуванні? Що ж, спеціально для вас існує безліч рецептів смачних і корисних страв, з приготуванням яких ви впораєтеся хвилин за 10-15. Часом дійсно не слід нічого ускладнювати, а піти найпростішим шляхом, особливо якщо вам дісталися найсвіжіші продукти.

Порада десята: Вік живи, вік навчайся

Саме так. З досвідом з’являється навичка швидкого поводження з ножем та іншим приладдям, а підглянуті у відомих кухарів або почерпнуті з книг кулінарні секрети допоможуть вам вирішувати найскладніші завдання за лічені хвилини. Не гребуйте чужим досвідом, і пам’ятайте – досконалість приходить із практикою.





glamour.kyiv.ua