Як захиститися від інсульту: місце проживання, що на 16% знижує ризик небезпечного стану

16.09.2024   20:31    970

Місце, де людина живе, впливає як з його психіку, а й здоров’я організму загалом. Нещодавнє дослідження показало, що ризик ішемічного інсульту на 16% нижчий у людей, які мешкають поруч із парками, скверами та іншими місцями з великим скупченням дерев.

Фахівці вивчали вплив на здоров’я людей трьох атмосферних забруднювачів, пов’язаних із дорожнім рухом. Серед них дрібні тверді частинки, двоокис азоту і сажа. Розглядалося їхнє перебування в повітрі в межах 300 метрів від житлового будинку. Під аналіз підпали також дані більш ніж 3,5 млн людей, які проживають в іспанській Каталонії. Їх вік старше 18 років і вони не стикалися з інсультом до початку дослідження.

Останні новини:  Ці сім овочів уповільнять старіння та зменшать запалення

В результаті було зроблено висновки, що чим більше забруднення, тим вищий ризик ішемічного інсульту. Це найпоширеніший тип порушення кровообігу у мозку.

Дослідники виявили, що зі збільшенням вмісту повітря кожного з трьох забруднювачів ймовірність небезпечного стану в людини збільшується на кілька відсотків. При цьому показники не залежать від інших соціально-економічних факторів, віку та куріння.

“На відміну від інших забруднювачів повітря, які мають різні джерела, двоокис азоту в основному виникає в результаті дорожнього руху. Тому якщо ми дійсно хочемо знизити численні ризики, які цей забруднювач представляє для здоров’я людей, нам необхідно вжити сміливих заходів щодо скорочення використання автомобілів” , – зазначила Кетрін Тонн, один із авторів дослідження.

Останні новини:  Носіння навушників цілий день може бути небезпечно для здоров’я

Навпаки, наявність рясних зелених насаджень не далі ніж 300 метрів від будинку безпосередньо знижує ризик інсульту на 16%. Тому фахівці припускають, що переїзд у “зеленіший” район може бути одним із способів захисту від інсульту. Крім того, вважається, що вплив дерев, чагарників та іншої рослинності знижує стрес, підвищує настрій та фізичну активність.

Останні новини:  Дієтолог назвала найменш шкідливі варіанти фастфуду